top of page

Tuore raportti osoittaa, että toimittajia on nyt pidätettynä ennätysmäärä

Päivitetty: 16. jouluk. 2021


Ennätysmäärä toimittajia, lähes 500, on pidätettyinä ympäri maailmaa. Uusiin pidätyksiin ovat syyllistyneet erityisesti Myanmar, Valko-Venäjä ja Hongkong, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) vuosiraportti. Myös naispuolisia journalisteja on pidätetty enemmän kuin koskaan. ”Valko-Venäjällä on pelästytty naisten johtavaa roolia kansanliikkeessä”, selittää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä naistoimittajien pidätysaaltoa Valko-Venäjällä. Hyvä uutinen on, että toimittajia on saanut surmansa vähiten 20 vuoteen.


Maailmalla pidätettyinä olevien toimittajien määrä kipuaa jo kohti 500. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) uunituoreen vuosiraportin mukaan toimittajia oli joulukuun 2021 alussa pidätettyinä 488, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Syy on etenkin diktatuurien häikäilemättömyys, arvioi järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.


– Pidätettyjen toimittajien äärimmäisen korkea määrä on kolmen diktatuurin aikaansaannos. Se heijastaa diktaattorien vallan maailmanlaajuista vahvistumista, kriisien kasautumista ja diktatuurien täydellistä häikäilemättömyyttä. Se voi olla seurausta myös uusista geopoliittisista valtasuhteista, joissa autoritaarisiin vallanpitäjiin ei kohdisteta tarpeeksi painetta pidätysten lopettamiseksi, Deloire arvioi.


Toimittajia ovat pidättäneet kiihtyneeseen tahtiin varsinkin Myanmar, Valko-Venäjä ja Hongkong. Myanmarissa pidätettyjä on nyt 53, kun heitä vuosi sitten oli vain kaksi. Valko-Venäjällä toimittajia on telkien takana 32, verrattuna seitsemään viime vuonna. Hongkong, pitkään myönteinen alueellinen malliesimerkki lehdistönvapaudesta, on pidättänyt Kiinan määräämän uuden turvallisuuslain perusteella kymmenen toimittajaa – aiemmin toimittajia ei ollut pidätettyinä lainkaan.


ispuolisia toimittajia on niin ikään pidätettyinä enemmän kuin koskaan. 60 naistoimittajaa on menettänyt vapautensa, mikä tarkoittaa peräti kolmanneksen kasvua viime vuodesta. Valko-Venäjällä naisia on pidätettyinä 17 eli enemmän kuin miestoimittajia, joita maassa on telkien takana 15.


– Valko-Venäjällä on pelästytty naisten johtavaa roolia kansanliikkeessä, jonka diktaattori Lukašenkan lavastamat presidentinvaalit synnyttivät. Syyksi koviin vankeustuomioihin on riittänyt jopa pelkkä suoran materiaalin välittäminen mielenosoituksesta, toteaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.


Ylivoimaisesti eniten toimittajia on pidättänyt Kiina; joulukuun alussa heitä oli 127. Seuraavaksi eniten pidätettyjä on Myanmarissa (53), Vietnamissa (43), Valko-Venäjällä (32) sekä Saudi-Arabiassa (31). Suurin kasvu syntyi siis Myanmarissa, Valko-Venäjällä ja Hongkongissa. Mäkelän mukaan pääsihteeri Deloiren esittämä pohdinta kasvun taustasta on aiheellinen.


– Luovatko demokratioiden johtajat tarpeeksi painetta lehdistönsä vaimentaville diktatuureille? Valitettavasti kysymys on paikallaan. Toimittajien pidätyksiä on tietenkin ulkoa käsin lähes mahdotonta estää. Samalla on kuitenkin yhtä lailla selvää, että poliittisia ja taloudellisia painostuskeinoja on paljon, ja monet niistä ovat käyttämättä. Jos demokratiat eivät vahvasti puolusta sananvapautta kaikkialla maailmassa, kärsii demokratia kaikkialla, Mäkelä analysoi.


RSF:n raportin myönteisin tieto on, että surmansa saaneiden toimittajien määrä, 46, on alhaisin 20 vuoteen. Kiivaimmat sotatoimialueet Syyria, Irak ja Jemen ovat nyt rauhallisempia ja vaativat vähemmän uhreja.


Englanninkielinen raportti löytyy pdf-muodossa järjestön kotisivulta


Lisätiedot:


Jarmo Mäkelä

puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja ry

040 844 2609

jarmo.makela @ rsf.fi


Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö RSF on koonnut vuodesta 1995 alkaen vuosittain raportin toimittajien vihamielisestä kohtelusta ja kuolettavasta väkivallasta. Tilastot perustuvat pitkin vuotta kerättyihin yksityiskohtaisiin tietoihin, joiden pohjalta on mahdollista todeta joko varmuudella tai suurella todennäköisyydellä, että toimittajan kuolema, vangitseminen, sieppaus tai katoaminen on johtunut nimenomaan heidän journalistisesta työstään.



bottom of page