top of page

Saksassa on pahoinpidelty journalisteja työssään


Näyttelijä ja ZDF:n toimittaja Abdelkarim Zemhoute hyökkäyksen jälkeen. ODD ANDERSEN/ AFP

Saksassa journalistit kohtaavat yhä useammin väkivaltaa. Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) on huolissaan hyökkäyksistä ja pahoinpitelyn uhan mahdollisesta vaikutuksesta toimittajiin. Toistaiseksi väkivaltaisin välikohtaus sattui Berliinissä vapunpäivän protesteissa, joissa neljä toimittajaa loukkaantui. Samantyyppisiä hyökkäyksiä on koettu muidenkin suurten kaupunkien mielenosoituksissa.


Toukokuun 2020 ensimmäisellä puoliskolla monien Saksan radio- ja tv-talojen toimittajat ovat joutuneet fyysisten hyökkäysten kohteeksi vappumielenosoituksissa ja protesteissa, joita on järjestetty COVID-19-epidemian leviämisen estämiseksi määrättyjä rajoituksia vastaan.

Vapunpäivänä Berliinissä järjestettiin “Hygiene-Demo”-mielenosoitus, jossa vastustettiin hallituksen määräyksiä COVID-19-viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Siellä joukko naamioituneita ihmisiä hyökkäsi ZDF-televisioyhtiön kuvaajaryhmän ja heidän turvallisuushenkilöidensä kimppuun. Toimittajat olivat hankkimassa kuva-aineistoa “Heute Show”-satiiriohjelmaan.


Berliinin poliisin mukaan uhreja hakattiin metallitangolla ja potkittiin. Yksi toimittaja menetti tajuntansa, ja neljä tarvitsi sairaalahoitoa. Liittovaltion rikospoliisilla on tutkinnassa noin 15 hengen ryhmä, jonka jäsenistä eräillä on kytköksiä äärivasemmistolaisiin liikkeisiin. Poliisi epäilee hyökkääjien valinneen tietoisesti ZDF:n journalistit kohteekseen. Edellisenä päivänä salaliittoteorioihin keskittyvä KenFM-nettisivusto oli ilmoittanut, että tv-aseman tiimi olisi tulossa mielenosoitukseen.

Myös radio- ja televisioyhtiö ARD joutui hyökkäyksen kohteeksi Berliinissä. Parlamenttitalon edustalla COVID-19-rajoituksia vastustavassa protestissa 6.5.2020 mies suuntasi potkun ääniteknikkoon mutta osui mikrofonitelineeseen, joka osui kuvaajan päähän. Epäilty on poliisin tutkinnassa.


Kolme päivää myöhemmin (9.5.) Dortmundissa Saksan yleisradioyhtiö WDR:n kaksi toimittajaa oli kuvaamassa koronavirustoimien vastaista mielenosoitusta. Äärioikeistolaisista kytköksistäkin epäilty mies yritti iskeä kuvaajan kameran maahan, jolloin toinen journalisteista sai päävammoja.


Saksalaistoimittajat ovat kohdanneet väkivaltaa myös vapunpäivän mielenosoitusten yhteydessä. Poliisin mukaan Berliinissä Kreuzbergin alueella toimittaja sai päävammoja, kun häntä löi poliisi. Uutistoimiston kuvatuotannossa työskentelevä journalisti uskoo lyöjän tähdänneen nimenomaan häneen. Hampurissa puolestaan vappumielenosoituksessa Blaulicht News -uutistoimiston kuvaaja sai päävammoja, kun häntä kohti heitettiin pullo. Tekijä pääsi pakoon.


RSF:n Saksan-toimiston johtaja Christian Mihr toteaa, että ne, jotka hyökkäävät journalisteja vastaan, hyökkäävät myös lehdistönvapautta vastaan.


”Erityisesti näinä pandemian aikoina tietoammattilaisten täytyy voida tehdä työtään vapaasti ja väkivaltaa pelkäämättä, jotta he pystyvät antamaan yleisölle tietoa ja osaltaan varmistamaan mielipiteenvapauden. Tällaiset hyökkäykset voivat pidätellä journalisteja lähtemästä mielenosoituksiin raportointitehtäviin”.


Vuonna 2020 Saksa on 180 maan lehdistönvapautta mittaavan RSF:n World Press Freedom Indexin sijalla 11.


Suomennos Päivi Helander

bottom of page