top of page

Valko-Venäjän vankiloissa istuu kymmeniä toimittajia – Tule tukemaan heitä ja kuulemaan maan sananvapaustilanteesta nyt, neljä vuotta vilpillisten presidentinvaalien jälkeen



Millaista on virua valkovenäläisessä vankilassa syytettynä mielivaltaisesti maanpetoksesta, presidentin kunnian loukkaamisesta, julkisen järjestyksen häiritsemisestä tai salaliiton suunnittelusta? Tämä on valitettavasti todellisuutta 38:lle journalistille Valko-Venäjällä, kuten kuvassa oleville Larysa Shchyrakovalle ja Yauhen Merkisille.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen-osasto ja Helsingin Sanomain Säätiö kutsuvat Suomeen kolme valkovenäläistä asiantuntijaa kertomaan sananvapauden romahtamisesta ja alati heikentyneestä ihmisoikeustilanteesta. Samalla avaamme postilaatikkoseinän, jossa voi lähettää viestejä Valko-Venäjän vankiloissa istuville toimittajille.


Mitä Valko-Venäjällä tapahtuu juuri nyt, kun maailman huomio on hyökkäyssotaa käyvän Venäjän veriteoissa Ukrainassa?


Tervetuloa tukemaan vangittuja valkovenäläisiä journalisteja median museo ja arkisto Merkkiin Helsinkiin torstaina 8. elokuuta kello 17–19.


Tapahtuman aikaan tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun presidentti Aljaksandr Lukašenka valittiin jatkokaudelle Valko-Venäjän presidentinvaaleissa 9. elokuuta vuonna 2020. Peukaloitu äänestystulos aiheutti maassa laajat mielenosoitukset, ja seurauksena Lukašenka tiukensi otteitaan häntä vastustavia kohtaan. Nyt riippumattomat mediat on tukahdutettu ja useat toimittajat paenneet maasta. RSF:n viimeisessä lehdistönvapausindeksissä Valko-Venäjä oli 180 maan joukossa sijalla 167.


Torstaina 8. elokuuta seminaarissa kokemuksistaan kertovat kolme vuotta valkovenäläisessä vankilassa istunut ihmisoikeusjuristi Leanid Sudalenka sekä Valko-Venäjän journalistijärjestö BAJ:n varapuheenjohtaja Barys Haretski ja tiedottaja Katsiaryna Vasilionak.


Sudalenka, poliittisia vankeja auttavan Viasna-järjestön Gomelin osaston puheenjohtaja, on joutunut pakenemaan Valko-Venäjältä. Viasnan perustaja Ales Bjaljatski on yhä vangittuna, vaikka hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2022.


Postilaatikkoseinä valkovenäläisille journalisteille


Seminaarissa avataan median museo ja arkisto Merkkiin postilaatikkoseinä, jonka kautta museokävijät voivat lähettää rohkaisevia viestejä valkovenäläisissä vankiloissa istuville journalisteille. Postilaatikkoseinän on ideoinut Toimittajat ilman rajoja Suomen-osaston hallituksen jäsen Ingrid Svanfeldt.


Tilaisuuden avaa Toimittajat ilman rajoja – Suomi ry:n puheenjohtaja Kaius Niemi.


Lämpimästi tervetuloa seminaariin torstaina 8.8. klo 1719, osoitteeseen Ludviginkatu 2-4. Ilmoittautumiset 6.8. mennessä osoitteeseen: ingrid.svanfeldt@rsf.fi


Lisätietoja:

Kaius Niemi, puh: +358447655706, kaius.niemi@rsf.fi

Ingrid Svanfeldt, puh: +358405872797, ingrid.svanfeldt@rsf.fi

Comments


bottom of page