top of page

Valko-Venäjä: TIR vetoaa vangittujen toimittajien puolesta

Päivitetty: 5. marrask. 2023

Yhteensä12 RSF:n toimistoa ympäri maailmaa  ja Valko-Venäjän journalistiyhdistys (BAJ) julkaisevat kuvia vangituista toimittajista osana tehostettua kampanjaa, joka päättyy marraskuussa. Keulakuvana on pidätetty toimittaja Maryna Zolatava. #FreeZolatava


Online viestejä toimittajien tueksi saa lähettää osoitteeseen postcardsformaryna@rsf.org 6. marraskuuta asti, jolloin ne toimitetaan Valko-Venäjän edustustoille eri maissa.


Yhteisessä mielenilmaisussa RSF vaatii Valko-Venäjän 35 vangitun toimittajan välitöntä vapauttamista.


Valko-Venäjä on sijalla 157 RSF:n vuoden 2023 lehdistönvapausindeksissä (157/ 180).


On kulunut jo yli kolme vuotta siitä, kun Aleksandr Lukašenka nimitti itse itsensä Valko-Venäjän presidentiksi, vilpillisen vaalituloksen jälkeen.


Tätä on seurannut väkivaltaisia ​​hyökkäyksiä toimittajia vastaan, uhkailun, sensuurin, vankeusrangaistuksen ja kidutuksen muodossa. Lukašenkan aikeet ovat selvät: eliminoida riippumaton media.


Suomessa Valko-Venäjän vangittujen toimittajien puolesta on kolmen vuoden ajan tarmokkaasti taistellut toimittaja Ingrid Svanfeldt, eritoten Homelin alueelta olevien Larysa Shchyrakovan ja Jauhen Merkisin kohtaloita seuranneena.


Kuvassa kuvakaappaus Larysa Shchyrkakovasta, joka on äskettäin siirretty vankilasta pakkotyöleirille, hänen vielä ollessa vapaa osallistumaan Ingrid Svanfeldtin joka viikko pidettyyn etä-tapaamiseen, johon on osallistunut toimittajia ja aktivisteja kaikista pohjoismaista.
Comments


bottom of page