top of page

USA: Valkoisen talon tiedottaja jättää tehtävänsä – edellisestä lehdistötilaisuudesta kuukausia

Tässä tiivistettynä viimeaikaiset lehdistönvapauteen liittyvät tapaukset Yhdysvalloista.



Valkoisen talon lehdistösihteeri jättää tehtävänsä – edellisestä tiedotustilaisuudesta yli kolme kuukautta


Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders jättää tehtävänsä kesäkuun lopussa. Asiasta ilmoitti Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump Twitterissä 13. kesäkuuta. Sanders nimitettiin Valkoisen talon tiedottajaksi vuonna 2017 Sean Spicerin erottua tehtävästä.


Sanders rikkoi tiedotustilaisuustaukojen ennätyksen aiemmin 11. kesäkuuta. Tällöin tuli täyteen kolmen kuukautta edellisestä lehdistötilaisuudesta. Edellinen tauko kesti 43 päivää ja päättyi 11. maaliskuuta, eikä Sanders ole pitänyt virallista lehdistötilaisuutta sen jälkeen. Lehdistösihteeri on sen sijaan vastannut toimittajien kysymyksiin lyhyissä, noin viiden minuutin kohtaamisissa Valkoisen talon ulkopuolella.


Trumpin kahden ensimmäisen hallintovuoden aikana virallisia lehdistötilaisuuksia järjestettiin viidestä kymmeneen kertaan kuukaudessa. Valkoisen talon tiedotustilaisuudet ovat vähentyneet yleisesti: Yhdysvaltojen puolustusministeriön viimeisimmästä televisioidusta tiedotustilaisuuden on kulunut vuosi, kun taas ulkoministeriö, joka piti ennen päivittäin tiedotustilaisuuksia, järjestää niitä viikoittain tai pari kertaa kuukaudessa.



Trump vaati ennennäkemätöntä AT&T:n ja CNN:n boikotointia


Presidentti Donald Trump oli kauan odotetulla valtiovierailulla Iso-Britanniassa kolme päivää. Vierailunsa aikana Trump valitti uutiskanava CNN:n uutisoinnista sekä kehotti boikotoimaan uutiskanavan emoyhtiö AT&T:tä. Presidentti Trump spekuloi 3. kesäkuuta julkaistuissa tviitissään, että CNN "pakotettaisiin tekemään muutoksia” jos käyttäjät boikotoisivat yhtiötä.


Toimittajat ilman rajoja (RSF) kritisoi tätä ennennäkemätöntä vallan väärinkäyttöä, jonka tarkoituksena oli hiljentää kriittiset äänet. Kannanotto huolestutti niin toimittajia kuin valtion virkamiehiä. ”On yksi asia valittaa lehdistöstä. Valtiovallan käyttäminen sensurointiin on toinen asia. Itse asiassa se on perustuslain vastaista”, tviittasi Kalifornian kongressimies Adam Schiff 4. kesäkuuta.


Homofobista ja rasistista uhkailua toimittajia kohtaan somessa


CNN:n uutisankkuri Don Lemon ja uutisblogialusta Voxin juontaja Carlos Maza kertovat, että heistä on tullut yhä vakavamman, rasistisen ja homofobisen häirinnän kohteita.


Lemon kertoi yleisölle konferenssissa 6. kesäkuuta, että yksityiset kansalaiset ovat hyökänneet ja uhkailleet häntä sen jälkeen, kun hän joutui presidentti Trumpin maalittamisen kohteeksi. Hän on saanut rasistista ja homofobista herjaa uutisointinsa aikana ja satoja vihapuhetta sisältäviä puheluita presidentti Trumpin kannattajilta sekä runsaasti roskapostia ihmisiltä, jotka ovat onnistuneet kaivamaan esiin hänen osoitteensa.


Vox-uutiskanavalla työskentelevä Maza tviittasi 30. toukokuuta kokoelman homofobisia ja rasistisia loukkauksia, joita hän on saanut oikeistolaiselta YouTube-käyttäjältä. Maza sanoi, että tviittinsä jälkeen häirintä on eskaloitunut itsepintaisiksi tappouhkauksiksi.


Maza tviittasi häiriköinnistään videopäiväkirjan, millä hän halusi painostaa YouTube-sivustoa moderoimaan LGBTQ-tekijöiden nettikiusaamista, mutta YouTube ei ole vielä vahvistanut kantaansa. Alun perin sivusto kieltäytyi ryhtymästä mihinkään toimiin Mazan tapauksessa. Tämän jälkeen sivusto vahvisti vihapuheen linjaansa ja purki Mazan mahdollisuuden saada rahaa mainoksista.


Vajaa pari viikkoa sitten myös freelance-toimittaja Talia Lavin kertoi saavansa tappouhkauksia. Lavin epäilee uhkausten liittyvän hänen journalistiseen työhönsä ja julkisuuskuvaansa Twitterissä.


Yhdysvaltojen sijoitus RSF:n vuoden 2019 lehdistönvapausindeksissä on 48:s. Yhdysvallat putosi indeksissä kolme sijaa, ensi kertaa ongelmamaiden joukkoon. Indeksissä on mukana 180 maata.



Uusimmat päivitykset saat seuraamalla meitä Twitterissä: @RSF_fin ja @RSF_en.

bottom of page