top of page

Toimittajat ilman rajoja (RSF) Jessikka Aron tukena

Toimittaja Jessikka Arolta peruttiin helmikuun lopulla hänelle myönnetty International Women of Courage -palkinto ilman kunnollisia ja kirjallisia perusteluja.


Yhdysvaltain ulkoministeriön virallisen selityksen mukaan tieto Aron valinnasta palkinnon saajaksi olisi ollut virheellinen ja johtunut heikosta viestinnästä ehdokkaiden ja suurlähetystöjen välillä. Palkinto oli myönnetty Arolle muun muassa hänen tekemästä tutkivasta journalismista liittyen Venäjän trollitehtaisiin. Foreign policy -lehden mukaan palkinto peruttiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen virkamiehet olivat käyneet läpi Aron sosiaalisen median viestejä ja todenneet hänen arvostelleen usein presidentti Donald Trumpia. — Käytän Twitteriä ajatustenvaihtoon ja tietojen jakamiseen vapaasti. Ajatus siitä, että Yhdysvaltain hallituksen virkamiehet tarkkailevat Twitter-tiliäni ja politisoivat normaaleja mielipiteitäni on erittäin häiritsevää, sanoo Aro. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) huomauttaa, että päätös perua palkinto on ristiriidassa palkinnon julistamien arvojen kanssa, joiden mukaan palkinto myönnetään naisille, jotka ovat osoittaneet poikkeuksellista rohkeutta ja edistäneet muun muassa oikeudenmukaisuutta, ihmisoikeuksia, naisten vaikutusmahdollisuuksia ja sukupuolten tasa-arvoa ja usein suurilla henkilökohtaisilla riskeillä sekä uhrauksilla. Jessikka Aro on ollut järjestelmällisten ja laajamittaisten vihakampanjoiden sekä uhkailujen kohteena vuodesta 2014 lähtien kun hänen kirjoittamansa juttu Venäjän trollitehtaista julkaistiin.


Viime lokakuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Ilja Janitskinin ja Johan Backmanin vankeusrangaistuksiin ja vahingonkorvauksiin muun muassa Aroon kohdistuneista kunnianloukkauksista sekä vainoamisista.



Petri Tyynmaa

Comments


bottom of page