top of page

Talviolympialaisten valokiila osuu Kiinan sananvapaustilanteeseen


Vastalauseena Kiinan hallituksen jatkuviin ihmisoikeusloukkauksiin ja journalistien vainoon Toimittajat ilman rajoja -järjestö ja 242 muuta organisaatiota kehottavat valtioita liittymään Pekingin talviolympialaisten diplomaattiseen boikottiin.


Kiinan vakavien ja järjestelmällisten ihmisoikeuksien loukkausten vuoksi useat valtiot, muun muassa Yhdysvallat, Japani ja Britannia, ovat ilmoittaneet Pekingin talviolympialaisten diplomaattisesta boikotista. Nämä maat eivät siis lähetä diplomaattejaan eivätkä korkeita virkamiehiä kisojen avajaisiin 4.2.2022 eivätkä päätösseremonioihin.


Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (RSF) ja 242 muuta ihmisoikeusjärjestöä julkaisivat tammikuun 27. päivänä 2022 julkilausuman, jossa ne kannustavat muitakin valtioita liittymään boikottiin protestiksi Kiinan hallinnon laajoille ihmisoikeuksien loukkauksille, joihin kuuluu myös journalistien vaino.


ꟷ Kansainvälinen yhteisö ei voi jättää huomiotta presidentti Xi Jinpingin toimintaa ihmisoikeuksien polkemisessa eikä sallia hänen hyödyntää olympiakisoja rikostensa verhoamiseksi, sanoo RSF:n Itä-Aasian toimiston päällikkö Cédric Alviani.


Hän kehottaa yhä uusia valtioita liittymään boikottiin, jolla ne osoittavat paheksuvansa Kiinan hallinnon itsevaltaisia toimintatapoja ja tukevansa muun muassa niitä 129 journalistia ja lehdistönvapauden puolustajaa, jotka ovat paraikaa vangittuina.


Euroopan unionin maista muutamat ovat ilmoittaneet osallistuvansa diplomaattiseen boikottiin, joistakin maista paikalle ei saavu korkeinta valtiojohtoa. Suomi ei toistaiseksi ole ilmoittanut osallistuvansa boikottiin.


Kiinan journalistien tukalasta tilanteesta saa tarkempaa tietoa RSF:n joulukuussa 2021 julkaisemasta raportista The Great Leap Backwards of Journalism in China, joka on luettavissa jo yli 10 kielellä. Tutkimus paljastaa, miten viime vuosina Pekingin hallinto on käynyt ennenkuulumatonta kampanjaa journalismin ja tiedonsaannin oikeuden tukahduttamiseksi eri puolilla maailmaa.


RSF:n 180 maata käsittävässä lehdistönvapausindeksissä Kiina on sijalla 177, vain kaksi sijaa ylempänä kuin Pohjois-Korea.
Suomennos Päivi Helander

Comments


bottom of page