top of page

”Uhrien nimillä on väliä” – Sofi Oksanen muistaa Putinin kaudella tapettuja 36 toimittajaa

Kirjailija Sofi Oksanen kiinnittää painokkaasti huomion Venäjän tilanteeseen ja toimittajien kohtaloon presidentti Putinin valtakaudella. Oksanen peräänkuuluttaa tukea jatkuvan uhan alla työskenteleville journalisteille: ”Yksi tapa tukea on muistaa murhattujen nimet”. Oksasen mukaan oppositiojohtaja Navalnyn myrkytys on osa samaa poliittista asetelmaa, jossa ”valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä”. Listan tapetuista toimittajista on koostanut kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Kirjailija Sofi Oksanen. Kuva: Toni Härkönen

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyn myrkytys on kuohuttanut maailmaa viime viikot. Kirjailija Sofi Oksanen toivoo kansainvälisessä ulostulossaan, että Navalnyn tapaus nähtäisiin osana Venäjän laajempaa poliittista asetelmaa, jossa toimittajat joutuvat usein maksamaan vallanpitäjien arvostelusta hengellään. Vuoden 2000 jälkeen Venäjällä on tapettu jo 36 toimittajaa, kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön kokoama lista.


Oksanen haluaa sunnuntai-iltana julkaistussa viestissään (Facebookissa englanniksi, alla kokonaisuudessaan suomeksi) huomiota kaikille tapetuille toimittajille.


”Jokaisen nimen takana on juttu, jota toimittaja on työstänyt – juttu joka olisi pitänyt julkaista, juttu joka karttoi päivänvaloa, juttu joka olisi ollut vallanpitäjille haitallinen ja häpeällinen. Journalismi, sanat, artikkelit, faktat ja ilmaisunvapaus ovat totalitarististen ja autoritaaristen hallintojen suurimpia vihollisia, ja siksi he, jotka näiden parissa työskentelevät, ovat jatkuvan uhan alla, ja he tarvitsevat tukea.”


Oksanen toivoo, että jokainen uhri muistettaisiin nimeltä.  


”Uhrien nimillä on väliä, koska nimet ovat yksilön identiteetin konkreettisia ilmentymiä ja koska niiden kunnioittaminen käy vastavirtaan autoritaaristen hallintojen pyrkimystä pyyhkiä näkymättömiin nämä ihmiset ja heidän työnsä.”


Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä arvioi Oksasen viestin erittäin huomionarvoiseksi. Surmattujen kollegojen työtä voi pitää yllä sitä aktiivisesti kunnioittamalla.


”Kaikki aikaansa seuraavat tietävät, miten syvällisesti Oksanen on vihkiytynyt niin Venäjän akuuttiin tilanteeseen kuin sen taustoihinkin sekä kirjailijana että tärkeänä yhteiskunnallisena keskustelijana. Sananvapaus on demokratian peruspilari, ja toimittajat sen selkäranka. Oksasen viesti on voimakas, kansainvälinen ja se kuuluu kauas.”


Myrkytyksen taustalla vallanpitäjien pelko muutoksesta


Oksasen mukaan Navalnyn myrkytys juuri Novitsokilla on laskelmoitu pelottelemaan oppositiota ja vapaata mediaa mahdollisimman tehokkaasti.


”Venäjän tappavien metodien repertuaari on laaja… Novitsok on myrkky, joka on myös uhka koko yhteiskunnalle. Tällaisten metodien tarkoitus on levittää pelkoa ja saada uhrit ja heidän työnsä vaikuttamaan myrkyllisiltä tai tartuntaa levittäviltä, mikä myös karkottaa tukijoita. Samaan aikaan nämä kalliit ja röyhkeän pröystäilevät toimintatavat kertovat muustakin: valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä ja sitä mitä he edustavat.”


Mäkelä näkee Oksasen viestissä myös mahdollisuuden.


”Oksanen ymmärtää sananvapauden ja sen puuttumisen tuskallisen merkityksen Venäjällä, ja samalla sen potentiaalin, joka sananvapauden ja demokratian puolestapuhujilla vaaroista huolimatta on. On puhuttelevaa, miten Oksanen liittää toimittajasurmat vallanpitäjien pelkoon asemastaan ja pelkoon demokratian etenemisestä. Tämä kertoo, ettei toimittajien työ ole ollut turhaa – sillä on yhä merkittävämpi vastakaiku. Pitää siis toivoa, että Oksasen viestiin tartutaan.”

Kirjailija Sofi Oksasen viesti kokonaisuudessaan:


”Tähän listaan on kerätty niiden venäläisten toimittajien nimet, jotka on tapettu työnsä vuoksi Venäjällä vuoden 2000 jälkeen. Jokaisen nimen takana on juttu, jota toimittaja on työstänyt - juttu joka olisi pitänyt julkaista, juttu joka karttoi päivänvaloa, juttu joka olisi ollut vallanpitäjille haitallinen ja häpeällinen. Journalismi, sanat, artikkelit, faktat ja ilmaisunvapaus ovat totalitarististen ja autoritaaristen hallintojen suurimpia vihollisia, ja siksi he, jotka näiden parissa työskentelevät, ovat jatkuvan uhan alla, ja he tarvitsevat tukea. Yksi tapa tukea on muistaa murhattujen nimet.


Uhrien nimillä on väliä, koska nimet ovat yksilön identiteetin konkreettisia ilmentymiä ja koska niiden kunnioittaminen käy vastavirtaan autoritaaristen hallintojen pyrkimystä pyyhkiä näkymättömiin nämä ihmiset ja heidän työnsä.


Kuten Aleksei Navalnyn myrkytys on osoittanut Venäjän tappavien metodien repertuaari on laaja. Salisburyn myrkytykset -tv-sarjan nähneet tietävät, että Novitsok on myrkky, joka on myös uhka koko yhteiskunnalle. Tällaisten metodien tarkoitus on levittää pelkoa ja saada uhrit ja heidän työnsä vaikuttamaan myrkyllisiltä tai tartuntaa levittäviltä, mikä myös karkottaa tukijoita. Samaan aikaan nämä kalliit ja röyhkeän pröystäilevät toimintatavat kertovat muustakin: valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä ja sitä mitä he edustavat.”



Lisätiedot:  


Jarmo Mäkelä

puheenjohtaja

Toimittaja ilman rajoja ry

040 844 2609

bottom of page