top of page

Slovenian pääministeri hyökkää toimittajia ja sananvapautta vastaan


Yhdysvaltain presidentin innoittamana ja Unkarin oligarkkien mediasijoitusten tuella Slovenian hallitus käy vihakampanjaa kriittisiä toimittajia vastaan ja kiristää julkisen television valvontaa. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) on huolissaan journalisteihin kohdistuvasta uhasta ja vaatii takaamaan journalistien turvallisuuden ja julkisten viestintäpalveluiden riippumattomuuden.


“Kulahtaneita prostituoituja”, “valehtelijoita”, “valeuutisia”. Tällaisia Donald Trumpin viestintästrategian tyylisiä solvauksia Slovenian pääministeri Janez Janša on kohdistanut sekä kotimaisiin että ulkomaisiin journalisteihin, jotka ovat arvostelleet hänen toimintaansa. Vaikutusvaltainen poliitikko astui virkaansa maaliskuussa 2020 jo kolmatta kertaa pitkän uransa aikana. Pääministeri on lähtenyt systemaattisesti viemään maata huolestuttavaan suuntaan. Hän pyrkii muun muassa ottamaan valvontaansa julkisen yleisradiotoiminnan. Janša ja hänen oikeistolainen SDS-puolueensa ovat kohdentaneet vastustajiinsa lokakampanjoita hallitusmyönteisissä tiedotusvälineissä, Niitä rahoittavat Janšan mentoria, Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia lähellä olevat oligarkit.

Huhtikuussa RSF ja kuusi muuta tilanteesta huolestunutta lehdistönvapausjärjestöä lähetti kirjeen Euroopan komission varapuheenjohtajalle Věra Jouroválle, joka vastaa komissiossa arvoista ja avoimuudesta. Slovenian hallitusmyönteinen media kuvasi aloitetta “kokaiinin sivuvaikutukseksi”, ja maan sisäministeri luonnehti sitä valeuutisiksi. Vastauksessaan Jourová totesi, että poliitikkojen tulisi vastata arvosteluun faktoin eikä hyökkäyksin. Lisäksi hän varoitti verkossa tehtyjen hyökkäysten voivan johtaa fyysiseen väkivaltaan.

Pääministeri kuitenkin tietää Slovenian oikeuslaitoksen suojaavan hänen selustaansa. Toukokuun 6. päivänä Slovenian korkein oikeus julkisti helmikuussa antamansa ratkaisun, jolla kumottiin alemman oikeusasteen Janšalle langettama tuomio journalistien kunnianloukkauksesta. Syyte koski tviittiä, jossa hän vuonna 2016 oppositiopoliitikkona oli nimittänyt Slovenian yleisradioyhtiön RTV:n kahta toimittajaa, Evgenija Carlia and Mojca Šetinc Pašekia “30 tai 35 euron kulahtaneiksi prostituoiduiksi”. Korkein oikeus lausui, että kyseinen tviitti oli “suojattu poliittinen ilmaisu” ja että sananvapauden ja herjauksen ristiriitatilanteessa ilmaisunvapaus saa etusijan. Kunnianloukkauskanteen nostanut Šetinc Pašek määrättiin maksamaan pääministerin oikeuskulut.

Korkeimman oikeuden vaarallinen ennakkoratkaisu antaa koko Slovenian medialle hyytävän viestin hallituksen arvostelemisesta. Janšalle ratkaisu oli onnenpotku, sillä mitä ilmeisimmin hyökkäykset toimittajia vastaan kuuluvat hänen poliittiseen strategiaansa. Mediaa käsittelevässä kirjoituksessaan hallituksen nettisivulla 11.5.2020 hän viittaa USA:n vuoden 2016 presidentinvaaleihin, joissa Trumpin voiton varmistivat “ennen muuta hänen nopeat ja ymmärrettävät reaktionsa Twitterissä, sillä ne estivät vihamielistä mediaa manipuloimasta entistä pahemmin”. Vaikka Janša kirjoituksessaan kiistää haluavansa sotaa tiedotusvälineiden kanssa, hän on hyökännyt jatkuvasti RTV:ta vastaan verraten sitä entisen Jugoslavian kommunistipuolueeseen.

Hyökkäykset ulottuvat sanoja pitemmälle

Pääministerinä Janša on ottanut silmätikukseen yleisradioyhtiön, jota hän on syyttänyt valheiden levittämisestä ja ylipalkkauksesta aiheuttaen siten pelkoa RTV:n valtionrahoituksen jatkumisesta. Hänen kiukkuaan lietsoivat toimittajien esiin nostamat kysymykset ministereiden mahdollisista palkankorotuksista. Keskustelua seuraavien päivien aikana hallitusmyönteinen viikkolehti esitti useita toimittajia “terroristeina”, ja hallituksen virallinen kirje syytti yhtiötä johdettavan vanhoilla kommunistirakenteilla. Näiden solvausten jälkeen RTV:n työntekijöitä on uhkailtu kaduilla, ja heidän ajoneuvojaan on vahingoitettu ainakin kahdesti, viimeksi 25.5.2020.

Hallitus vaihtoi RTV:n hallintoneuvoston kolme jäsentä 16.4., vaikka heidän kautensa ei ollut vielä päättynyt. Yritys vaihtaa vielä kaksi muutakin jäsentä kilpistyi parlamentin komiteaan, joka totesi vaihdon laittomaksi, koska hallituksella on oikeus nimittää jäsenistä neljä. Hallituksen pääpuolue SDS on myös järjestellyt uudelleen ohjelmaneuvostoa. Hallintoneuvosto valvoo yleisradioyhtiön riippumattomuutta, ohjelmaneuvosto puolestaan vastaa toimituksellisista linjauksista ja valitsee RTV:n pääjohtajan.

Pääministeri on myös hyödyntänyt koronaviruspandemiaa tasatakseen tilit RSF:n Slovenian-kirjeenvaihtajan Blaž Zgagan kanssa. Tämä tutkiva journalisti oli aikaisemmin selvitellyt korruptiotapauksia, joihin Janšankin nimi kytkeytyi. Maaliskuun puolivälissä Zgaga jätti uutta Covid-19-kriisiyksikköä koskevan tietopyynnön. Siitä alkaen SDS-puolueen hallitsemat ja unkarilaisten oligarkkien rahoittamat Demokracija-viikkolehti ja Nova24 TV ovat häirinneet häntä sosiaalisessa mediassa. Pitkä ja aggressiivinen vihakampanja, johon Janša osallistui syyttämällä häntä valehtelijaksi, on tuonut Zgagalle tappouhkauksia verkossa. Pääministerin ivallinen tviitti “Me tunnemme teidät” käynnisti lokakampanjan saksalaisen Der Spiegel -lehden Zgagaa puolustanutta toimittajaa Rafael Buschmannia kohtaan. Myös Nemanja Rujevićia vastaan on hyökätty somessa; hän työskentelee Saksan yleisradioyhtiön Deutsche Welle - ulkomaanpalvelussa, joka on myöntänyt Zgagalle sananvapauspalkinnon.

“Janez Janšan on aika lakata käyttäytymästä kuin Keski-Euroopan Trump ja alkaa edustaa eurooppalaisia arvoja, erityisesti kun Slovenian kausi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana on vuonna 2021. Vihanlietsonnan ja julkisen median hallintapyrkimysten sijasta hallituksen tulisi taata journalistien fyysinen koskemattomuus ja RTV:n riippumattomuus”, sanoi Pavol Szalai, joka vastaa RSF:n Balkanin-toimistosta.

Slovenia julistautui itsenäiseksi entisestä Jugoslaviasta kesäkuussa 1991, ja irtautumissota kesti alle kaksi viikkoa. Vuonna 2004 Sloveniasta tuli sekä Euroopan unionin että NATOn jäsenvaltio. Slovenian kaudet EU:n neuvoston puheenjohtajana ovat 2008 alkupuoli ja 2021 jälkipuolisko.

Vuonna 2020 Slovenia on noussut RSF:n 180 maan lehdistönvapautta mittaavassa indeksissä edellisvuodesta kaksi pykälää, sijalle 32.

Suomennos Päivi Helander

bottom of page