top of page

Sananvapaudelle digitaalinen koti: RSF avaa Sensuroimattoman Kirjaston Minecraft-peliin


Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (RSF) on löytänyt keinon päihittää sensuroinnin: se on luonut turvapaikan lehdistönvapaudelle rakentamalla digitaalisen kirjaston. Tämä kirjasto löytyy kuitenkin yllättävästä paikasta, nimittäin Minecraft-pelistä, joka on yksi maailman menestyneimmistä peleistä.

Monissa maissa tietoa on vaikeaa saada: blogeja, lehtiä ja nettisivustoja sensuroidaan. Journalisteja pidätetään, ja he joutuvat pelkäämään henkensä puolesta. Tällaisen sensuurin vuoksi monet nuoret kasvavat yhteiskunnassa, jossa ei ole riippumatonta lehdistöä. Hallituksen kampanjat, jotka perustuvat disinformaatioon, muokkaavat nuorten mielipiteitä voimakkaasti. Nuoret ympäri maailman kuitenkin pelaavat videopelejä.

Micecraft on yksi maailman menestyneimmistä tietokonepeleistä, jolla on yli 145 miljoonaa aktiivista pelaajaa kuukaudessa. Tällä hetkellä yhteisöt voivat rakentaa kokonaisia maailmoja ja kokea avoimen maailman vapauden.

Niissä maissa, joissa nettisivustoja blogeja ja vapaata lehdistöä tiukasti rajoitetaan, Minecraft on kuitenkin edelleen käytössä.


MINECRAFT TARJOAA RAJOITTAMATONTA VAPAUTTA JOPA MAISSA, JOISSA EI OLE LEHDISTÖNVAPAUTTA.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) kehittelivät tämän Sensuroimattoman Kirjaston, johon jokainen Minecraft-pelaaja ympäri maailmaa pääsee avoimella palvelimella. ”Sensuurin porsaanreiäksi” kutsuttu kirjasto sisältää paitsi kirjoja myös artikkeleita, joita on sensuroitu alkuperämaassaan. Nämä artikkelit ovat nyt saatavana Minecraft-järjestelmässä, joka on piilotettu tietokonepelin sisään valtioiden valvontateknologioiden ulottumattomiin. Kirjoja voi lukea jokainen palvelimella vieraileva, mutta niiden sisältöä ei voi muuttaa. Kirjasto kasvaa jatkuvasti, sillä tavoitteena on voittaa sensuuri.


”Meidän on puolustettava lehdistönvapautta joka päivä.”

Hatice Cengiz, Jamal Khashoggin kihlattu

”Monissa maissa ympäri maailmaa ei ole vapaata pääsyä tietoon. Verkkosivustoja estetään, sanomalehtiä kielletään ja valtio kontrolloi lehdistöä. Nuoret kasvavat kykenemättä muodostamaan omia mielipiteitään. Käyttämällä väylänä Minecraftia, maailman suosituinta tietokonepeliä, annamme heille pääsyn riippumattomaan tietoon.”

Christian Mihr, Toimittajat ilman rajoja -järjestön Saksan-johtaja.

Kirjasto avautui 12. maaliskuuta, jolloin vietettiin maailman kybersensuurin vastaista päivää. Kirjasto antaa maailman nuorille – ja aikuisille – pääsyn riippumattomaan tietoon tavalla, joka kannustaa leikkisyyteen ja vuorovaikutukseen. Kampanjan tunnuksena sosiaalisen median kanavissa on #TruthFindsAWay, totuus löytää tiensä.

SENSUROIDUT ARTIKKELIT MUUTTUVAT JULKISIKSI KIRJOIKSI MINECRAFTISSÄ.

Viiden eri maan toimittajat ovat kohdanneet muun muassa kieltoja, vangitsemisia, karkottamisia sekä tappoja. Nyt näillä toimittajilla on tilaisuus tulla uudestaan kuuluksi, sillä heidän artikkelinsa on julkaistu Minecraft-kirjoina englanniksi sekä alkuperäiskielellään. Kaikki kirjat ovat saatavilla niissä maissa, jotka ovat tekstin aiemmin sensuroineet.

Toimittajat ilman rajoja järjestön lisäksi hankkeessa olivat mukana luova toimisto DDB Germany, suunnittelustudion BlockWorksin sekä tuotantoyhtiö MediaMonks. Jamal Khashoggin kihlattu Hatice Cengiz tukee hanketta kansainvälisten toimittajien, kuten Nguyen Van Dain ja Julia Berezovskajan, rinnalla.



MINECRAFTIN RAJOJEN TESTAAMISTA

Sensuroimaton kirjasto rakennettiin yhdessä BlockWorksin kanssa. Kyseessä on kansainvälisesti arvostettu suunnittelustudio. Myös Minecraft konsultoi hankkeen aikana. Kirjasto, joka koostuu yli 12,5 miljoonasta palikasta, rakennettiin reilun kolmen kuukauden aikana. Rakennuksen suunnittelu ja rakentaminen kestivät yli 250 tuntia. Työhön osallistui 24 rakentajaa 16 eri maasta.

Kirjaston pääkupoli on lähes kolmesataa metriä leveä, mikä tekisi siitä maailman toiseksi suurimman kupolin.

"Sensuroimaton Kirjasto on Minecraftin rohkeaa käyttöä. Se todella kiteyttää kaiken, mikä on hieno tässä pelissä ja sen luomassa yhteisössä."

James Delaney, BlockWorksin toimitusjohtaja, Sensuroimattoman kirjaston arkkitehti.

Arkkitehtuuriltaan kirjasto edustaa julkisten rakennusten suunnittelussa usein käytettyä uusklassismia. Muinaisen Rooman ja Kreikan arkkitehtuurista johdettu tyyli on suosittu erityisesti museoissa, gallerioissa sekä kirjastoissa, sillä se edustaa kulttuuria ja tietämystä. BlockWorks käytti tätä tyyliä suunnitellessaan rakennuksen, joka edustaa tiedon vapautta ja totuuden voimaa – valtaa, joka totuudella on hallitusviranomaisten yrityksistä huolimatta.

Sensuroimattomaan Kirjastoon pääsee Minecraftin kautta osoitteessa: visit.uncensoredlibrary.com


Palvelimen lanseeramisen lisäksi Microsite on avannut toisen sivuston, jonka kautta voi tutustua projektiin tarkemmin: uncensoredlibrary.com. Micrositen sivustolta löytyy muun muassa kirjaston lanseerausvideo, Making of -video, kirjaston kartta sekä kävelymatka kirjaston läpi eli 360:n asteen video kirjastosta. Voit katsoa videon alta:


Toimittajien sensuroitujen artikkeleiden lisäksi kirjastossa vierailevat voivat löytää RSF:n lehdisönvapausindeksin ja raportit lehdistönvapauden tilanteesta yli 180 maassa.

AVOIMEN PELIMAAILMAN AVOIN KIRJASTO TAISTELEE SENSUROINTIA VASTAAN

Sensuroimaton Kirjasto lisää tietoisuutta lehdistönvapauden tärkeydestä. Lopullinen päämäärä on kuitenkin antaa seuraavalla sukupolvelle mahdollisuus puolusta oikeuttaan informaatioon sekä antaa heille tehokas työkalu sortavia johtajia vastaan: tieto ja tietämys.

"Ainoa todellinen tapa torjua sensuuria on sensuroidun asian jakaminen ja levittäminen."

Julia Berezovskaja, grani.ru:n päätoimittaja

MIKSI TOIMITTAJAT ILMAN RAJOJA (RSF) KÄYTTÄÄ MINECRAFTIA NUORTEN TAVOITTAMISEEN?

Minecraft on maailman menestyneimpiä tietokonepelejä ja sillä on yli 145 miljoonaa aktiivista pelaajaa kuukaudessa. Vaikka Minecraft julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, sen ilmiömäinen menestys kasvaa edelleen kymmenen vuotta myöhemmin. Peliä pelataan ympäri maailma ja peli vetoaa eri ikäryhmiin ja sukupuoliin.


”Meidän on tavoitettava seuraava sukupolvi muuttaaksemme tulevaisuutta!”

Nguyen Van Dai, demokratia-aktivisti ja bloggaaja.

Minecraft on avoimen maailman peli, jossa pelaajat voivat tutkia tarkoituksellisesti palikoista muodostunutta, pikselöityä maailmaa. Pelaaja voi löytää ja poimia raaka-aineita, luoda työkaluja, rakentaa rakennelmia sekä tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Pelin luovasta tilasta käytetään nimitystä ”digitaalinen lego”, ja tätä tilaa käytetään usein myös koulutusympäristöissä.

Osa pelin ideaa on kerätä ja luoda esineitä, kuten kirjoja. Ne voivat olla yli 100 sivua pitkiä ja niitä voi kirjoittaa vapaasti. Muut pelaajat voivat lukea niitä, mutta he eivät voi muuttaa kirjojen sisältöä.

SENSUROIDUT ARTIKKELIT VIIDESTÄ ERI MAASTA JA MONILTA ERI TOIMITTAJILTA TULEVAT JULKAISTUKSI MINECRAFT-KIRJANA.

Egypti, sijalla 163 RSF:n lehdistönvapausindeksissä

Egypti on yksi maailman valtioista, jotka toimittavat eniten toimittajia vankilaan. Valtio hallitsee suurinta osaa maan tiedotusvälineistä jollain tavalla. Lisäksi yli 500 verkkosivua on estetty, ja yhä useampia ihmisiä pidätetään heidän sosiaalisissa verkostojen julkaisemiensa viestien vuoksi.

Sensuroimattoman Kirjaston vierailijat voivat lukea Mada Masrin, riippumattoman uutissivuston, artikkeleita. Vuodesta 2013 uutissivusto on ilmoittanut korruptiosta ja turvallisuuskysymyksistä tavalla, joka kritisoi hallituksen toimintaa. Se on viimeinen ammatillinen uutissivusto, joka raportoi riippumattomasti ja on yksi tärkeimmistä laadukkaan journalismin lähteistä Egyptissä. Toukokuusta 2017 lähtien sivusto on estetty Egyptissä.

Meksiko, sijalla 144 RSF:n lehdistönvapausindeksissä

Vaikka Meksikossa ei ole käynnissä sotaa, journalistien surmissa maa kuuluu maailman kärkipäähän ja ylittää jopa Syyrian. Virkamiesten ja järjestäytyneen rikollisuuden välinen yhteistyö on vakava uhka toimittajien turvallisuudelle, ja se rampauttaa oikeusjärjestelmän kaikilla tasoilla. Toimittajia, jotka käsittelevät arkaluonteisia poliittisia tapahtumia tai järjestäytynyttä rikollisuutta, uhataan tai ammutaan kylmäverisesti. Jotkut toimittajat siepataan, eikä heitä enää koskaan löydetä.


Sensuroimattoman kirjaston vierailijat voivat lukea Javier Valdezin artikkeleita. Hän oli toimittaja ja viikoittain ilmestyneen Riodoce-sanomalehden perustaja. Lehti käsitteli rikoksia ja korruptiota Sinaloassa, joka on yksi Meksikon väkivaltaisimmista osavaltioista. Hän on myös kirjoittanut useita huumekauppaa koskevia kirjoja. Valdez ammuttiin 50-vuotiaana 23. toukokuuta 2017.

Venäjä, sijalla 149 RSF:n lehdistönvapausindeksissä.

Vuosina 2011 ja 2012 Venäjällä oli laajoja mielenosoituksia. Niiden jälkeen Venäjän johto tiukensi otettaan kriittisiin toimittajiin. Joka vuosi kymmeniä ihmisiä tuomitaan vankeuteen sen perusteella, miten he ovat toimineet verkossa. Jopa ”tykkäys” voi viedä vankilaan. Valtio on rakentanut järjestelmällisen joukkovalvonnan infrastruktuuria, ja se haluaa estää anonyymin ja salatun viestinnän. Internet-lain nojalla hallitus pyrkii saamaan hallintaansa verkon infrastruktuurin ja siten mahdollisuuden irrottaa tarvittaessa Venäjän internet maailmanlaajuisesta www-verkosta.


Julia Berezovskaja on Venäjän monien estettyjen verkkosivustojen päätoimittaja. Hän tekee yhteistyötä Sensuroimattoman Kirjaston kanssa julkaistakseen uudelleen grani.ru-sivustolla julkaistuja artikkeleita. Sivusto uutisoi protestoinnista, poliittisista oikeudenkäynneistä sekä kansalaisyhteiskunnan aktivismista. Venäjän hallitus esti uutissivuston 13. maaliskuuta 2014.

Saudi-Arabia, sijalla 172 RSF:n lehdistönvapausindeksissä

Saudi-Arabia ei salli riippumattomia tiedotusvälineitä. Mohammad bin Salman on puhunut uudistuksesta, mutta on puheistaan huolimatta tehostanut lehdistön sortamista sen jälkeen, kun häne nimettiin kruununprinssiksi kesäkuussa 2017. Pidätettyjen toimittajien ja kansalaistoimittajien lukumäärä on kolminkertaistunut vuoden 2017 alusta saakka. Kaikki sensuroivat itseään ja viranomaiset tarkkailevat tiukasti paikallisia toimittajia – kuten Jamal Khashoggin tapaus havainnollistaa.

Jamal Khashoggi oli saudiarabialainen toimittaja, jonka artikkeleita voi lukea sensuroimattomassa kirjastossa. Khashoggi päätti itse paeta maasta syyskuussa 2017. Yhdysvalloissa hän työskenteli The Washington Post -lehden kolumnistina. Mies kritisoi terävästi Saudi-Arabian kruununprinssin politiikkaa. Khashoggi tapettiin 2. lokakuuta 2018 Istanbulin Saudi-konsulaatissa.

Vietnam, sijalla 176. RSF:n lehdistönvapausindeksissä

Koska kaikki Vietnamin tiedotusvälineet seuraavat kommunistisen puolueen määräyksiä, riippumattoman tiedon lähteiksi mainitaan ainoastaan bloggaajat ja kansalaistoimittajat. Terrorisoinnin taso on noussut voimakkaasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Monet kansalaistoimittajat ovat joutuneet vankilaan kybersodankäynnin osastolle, jonka tehtävänä on kommunistisen puolueen puolustaminen ja kohteena toisinajattelijabloggaajat.


Sensuroimattoman kirjaston kävijät voivat lukea Nguyen Van Dain artikkeleita. Hän on vietnamilainen ihmisoikeusjuristi, demokratia-aktivisti ja bloggaaja. Vuonna 2006 hän perusti Vietnamiin ihmisoikeuskomitean, jonka tarkoituksena on taistella kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista laillisin keinoin. Huhtikuussa 2018 Dai tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen, minkä lisäksi hän sai viisi vuotta lisää kotiarestia. Hänet kuitenkin vapautettiin ja karkotettiin Saksaan. Hänen bloginsa on estetty Vietnamissa.


TOIMITTAJAT ILMAN RAJOJA (RSF) – TIEDONVAPAUDEN PUOLESTA

Toimittajat ilman rajoja (RSF) on maailman suurin tiedotusvälineiden vapauden puolustamiseen erikoistunut kansalaisjärjestö. Oikeus saada tietoa ja tiedottaa toisille on järjestön mukaan perusihmisoikeus.

Viime vuonna maailmassa tapettiin 39 toimittajaa ja 10 kansalaistoimittajaa, minkä lisäksi vangittuna on yli 200 toimittajaa ja 120 kansalaistoimittajaa. Nämä ovat hälyttäviä lukuja. 2000-luvun vaihteessa lähes puolet maailman väestöstä ei saa riippumatonta tietoa. Tarpeellisen tiedon riisto ja väärään tietoon perustuva manipulointi johtavat siihen, että ihmisiä estetään elämästä sellaisessa yhteiskuntajärjestelmässä, jossa elämänvalinnat voivat perustua faktoihin ja totuuteen. Siellä missä hallitusten tiedotusvälineiden sensuuri ja disinformaatioon perustuvat kampanjat ovat nousussa maailmanlaajuisesti, Toimittajat ilman rajoja taistelee tiedon vapauden ja tosiasioiden julkistamisen puolesta.

Comments


bottom of page