Toimittajat ilman rajoja (RSF) vaatii perusteellista tutkimusta bulgarialaisen toimittajan Viktoria Marinovan kammottavasta murhasta. Lisäksi järjestö vaatii suojelua Marinovan kollegoille.
Marinova, 30, murhattiin raa'asti lauantaina keskellä päivää Ruusan pohjoisosassa. Alueellinen syyttäjä Georgi Georgiev kertoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, että toimittaja löydettiin kuolleena kaupungin puistossa.
TVN-televisiokanavan ajankohtaisohjelmien toimittajana Marinova oli yrittänyt lisätä tutkivaa journalismia uutiskanavan sisällä. Rikostutkijat etsivät murhaan liittyviä vihjeitä, jotka viittaisivat toimittajan henkilökohtaiseen ja ammatilliseen elämäänsä.
"RSF kehottaa viranomaisia tekemään vakavan ja perusteellisen tutkinnan, jotta tämän hirvittävän murhan tekijät löytyvät", sanoi RSF: n pääsihteeri Christophe Deloire.
"Me vaadimme, että TVN:n toimittajat, jotka työskentelivät Viktoria Marinovan kanssa saman arkaluonteisen jutun parissa, saavat poliisin suojelua rikostutkimuksen lopputulosta odotettaessa."
Marinovan viimeisin artikkeli pohjautui Bivol-verkkosivujen tutkivien toimittajien syvälliseen uutisjuttuun. Marinovan käsitteli Euroopan unionin varojen väärinkäytöstä aiheuttanutta laajaa petosta.
Kun asiasta uutisoitiin ensimmäisen kerran kolme viikkoa sitten, RSF ilmaisi huolensa Bivol-toimittajien saamista uhkauksista. Jo silloin järjestö kehotti takaamaan toimittajien turvallisuuden.
"Tämä murha tehtiin vain muutaman päivän sen jälkeen, kun Viktoria Marinovan arkaluontoinen videoraportti lähetettiin", kertoi Atanas Tchobanov, yksi Bivolin perustajajäsenistä.
"Kiitämme tämän toimittajan rohkeutta, hän oli ainut jolla oli rohkeutta puhua EU:n varojen petoksesta tämäntyyppisessä raportissa.”
Marinova on kolmas toimittaja ja toinen nainen, joka on murhattu EU-maissa alle vuoden sisällä. Daphne Caruana Galizia kuoli lokakuussa 2017, kun pommi räjähti hänen autonsa alla. Tutkiva toimittaja Ján Kuciak murhattiin Slovakiassa tämän vuoden helmikuussa.
RSF pani merkille tämän vuoden heinäkuussa julkaistussa raportissaan, että tutkivat toimittajat kohtaavat usein painostusta: varoituksia, uhkailuja, ”sisilialaisia” viestejä ja loukkaavia kampanjoita, fyysisiä hyökkäyksiä, omaisuuden vahingoittamista, murhayrityksiä, pahoinpitelyjä ja autojen tuhoamista.
Bulgaria on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä sijalla 111. Mukana on 180 maata. Bulgaria on tippunut vuosi vuodelta indeksissä, ja tällä hetkellä maan sijoitus on kaikkien EU-maiden alhaisin.
TEKSTI: Ninni Ahonen
Σχόλια