top of page

RSF on julkaissut vuoden 2019 Press Freedom Awards –ehdokkaatToimittajat Ilman Rajoja (RSF) järjestää Press Freedom Awards -palkintoseremonian Berliinissä 12. syyskuuta. Ehdokkaita lehdistönvapauspalkinnon saajiksi on tänä vuonna 12 maasta kolmessa eri kategoriassa.


Vuodesta 1992 saakka RSF on kunnioittanut lehdistönvapauspalkinnolla erityisesti rohkeita ja itsenäisiä journalisteja, joiden työllä on ollut suuri vaikutus. Vuoden 2019 ehdokkaisiin kuuluvat muun muassa pahoinpidelty ja vangittu vietnamilainen naisjournalisti, venäläinen tutkiva journalisti, jonka kimppuun on hyökätty useita kertoja, sekä Pakistanin vanhin sanomalehti, jota viranomaiset ovat toistuvasti häirinneet.


RSF julkaisi listan ehdokkaista kaksi viikkoa ennen Berliinissä järjestettävää seremoniaa, jonka yhteydessä vietetään myös järjestön saksalaisen osaston 25-vuotisjuhlaa.


”Monet ehdokkaat kohtaavat jatkuvaa uhkailua, tai ovat heidät on vangittu useaan otteeseen heidän työnsä takia. Silti nämä journalistit kieltäytyvät olemasta hiljaa ja tuovat äänekkäästi esille vallan väärinkäyttöä, korruptioita ja muita rikoksia. Lannistumisen sijaan näiden toimittajien kohtaamat vaikeat tilanteet inspiroivat meihin halun saada aikaan muutos. Rohkeus journalististen ihanteiden harjoittamiseen on valtava, motivoiva voima kaikille niille, jotka haluavat puuttua ihmiskunnan merkityksellisimpiin haasteisiin”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.


PALKINNOT ROHKEUDESTA, RIIPPUMATTOMUUDESTA JA VAIKUTTAMISESTA


ROHKEUDEN PALKINTO -EHDOKKAAT
Igor Rudnikov, Venäjä Novye Kolesa -sanomalehden perustajan kimppuun on hyökätty monta kertaa, koska hän on tutkinut korruptiota ja julkisten varojen väärinkäyttöä. Lisäksi hän oli myös vangittuna lähes kaksi vuotta työnsä takia.

Eman Al-Nafjan, Saudi-Arabia Bloggaaja ja toimittaja on kampanjoinut laajasti naisten oikeuksien puolesta, kuten oikeudesta ajaa autoa sekä saada lisää oikeuksia. Al-Nafjan vangittiin yhdessä muiden naisten oikeuksia puolustavien aktivistien kanssa, mutta hänet vapautettiin ehdollisesti. ”Petturina” pidettyä toimittajaa voi kohdata jopa 20 vuoden vankeustuomio.
Paolo Borrometi, Italia

Toimittajan peloton uutisointi mafiasta on johtanut siihen, että häntä uhkaillaan säännöllisesti kuolemalla. Borrometi elää poliisin suojelun alla jatkuvasti.
Lola Aronovich, Brasilia

Bloggaaja on tullut tunnetuksi hänen feministisistä teksteistään ja sitoutumisestaan naisten oikeuksiin. Niin sanotun ”Lola-lain” nojalla liittovaltion poliisi ottaa tutkinnan alle verkossa tapahtuneen rikoksen, joka luonteeltaan perustuu naisvihaan. Laki on on kunnianosoitus Aronovichin taistelulle verkkoväkivaltaa kohtaan. Toimittaja on kuitenkin joutunut useiden ja isojen hyökkäysten kohteeksi, minkä lisäksi Aronovich on saanut satoja tappouhkauksia verkossa.VAIKUTTAVUUDEN PALKINTO -EHDOKKAATBihus.info, Ukraine Toimittajakollektiivi, jonka perustaja on Denys Bihus, on toistuvasti julkaissut juttuja korkeatasoisten poliitikkojen korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä. Monet poliitikot ovat tuomittu, jonka jälkeen he ovat joutuneet myös eroamaan.Pham Doan Trang, Vietnam

Luat Khoa -verkkolehden perustaja asuu yhdessä maailman ankarimmissa valtioissa maailmassa. Artikkeleidensa avulla hän auttaa muita puolustamaan heidän kansalaisoikeuksiaan. Lisäksi toimittaja on luja LGBT-oikeuksien puolustaja. Työnsä vuoksi hänet on pahoinpidelty ja vangittu mielivaltaisesti useita kertoja.


Sudanese Journalists Network, Sudan

Verkosto julkaisee raportteja lehdistönvapauden rikkomisesta Twitterissä. Lisäksi se puhuu vangittujen journalistien puolesta.Lu Guang, Kiina

Tunnettu kuvajournalisti on dokumentoinut teollisuuden nopeasta kehityksestä johtuvia sosiaalisia ongelmia sekä ympäristöongelmia. Lu on asunut New Yorkissa vuodesta 2005, mutta vieraillessaan Kiinassa marraskuussa 2018 hänet yhtäkkiä vangittiin. Kiinan turvallisuuspalvelu ilmoitti toimittajan perheelle vangitsemisesta viikkoja myöhemmin, mutta kukaan ei ole sen jälkeen kuullut hänestä mitään.


RIIPPUMATTOMUUDEN PALKINTO -EHDOKKAATCarole Muscat, Malta

Vuonna 2017 tutkiva journalisti Daphne Caruana Galizian murhattiin. Kollegansa murhan jälkeen Muscat perusti riippumattoman, tutkivan journalismin verkkosivun The Shift News. Sivusto tutkii myös korruptiota. Valtavasta paineesta huolimatta toimittaja jatkaa peräänantamattomasti eteenpäin.Dawn, Pakistan

Maan vanhin päivittäin sanomalehti on ainoa, joka jatkaa sotilaallisen hallinnon vastustamista. Lehden jakelu kiellettiin vuoden 2018 vaalien aikana. Tänä vuonna hallinto ohjeisti mainostajia olla julkaisematta mainoksiaan Dawnissa.
Amadou Vamoulké, Kamerun Journalisti johti valtion radiota yhdeksän vuotta. Hän puhui jatkuvasti valtion monopoliasemaa vastaan tv-uutisoinnissa. Lisäksi hän nosti esille mediatyöntekijöiden kriminalisoinnin. Vuonna 2016 Vamoulké pidätettiin, sillä hänen väitetään tuhlanneen julkisen rahoituksen miljoonia.Confidencial, Nicaragua

Itsenäinen, viikottain ilmestyvä lehti on luonut itselleen nimeä sen tutkivalla journalismilla ja poliittisia systeemejä käsittelevillä, syvällisillä analyyseillä. Samalla se on luonut itselleen vihollisia. Monien tappouhkausten jälkeen päätoimittaja Carlos Fernando Chamorro pakeni Costa Ricaan, josta käsin hän työskentelee.LEHDISTÖNVAPAUSPALKINTO JAETAAN JO 27:TTÄ KERTAA


RSF:n The Press Freedom Awards järjestettiin ensimmäisen kerran 1992 ja sen jälkeen vuosittain Ranskassa. Vuonna 2018 seremonia järjestettiin Ranskan ulkopuolella Lontoossa ensimmäisen kerran. Järjestön saksalainen osasto täyttää tänä vuonna 25 vuotta, minkä vuoksi se myös järjestää tämän vuoden palkintoseremonian.


”Olemme mielissämme siitä, että Berliini isännöi Press Freedom Awards -seremonian. Meille on suuri ilo kunnioittaa urheita journalisteja ympäri maailman – ja toivottaa osa heistä tervetulleiksi tänne meidän luoksemme”, sanoo RSF:n Saksan osaston hallituksen puheenjohtaja Michael Rediske. ”Palkinnot osoittavat sortaville hallinnoille, että rohkeiden naisten ja miesten työ on huomioitu maailmanlaajuisesti ja että me emme jätä heitä yksin uhkailun, häirinnän ja vangitsemisen keskellä.”


Voittajat julkistetaan 12. syyskuuta Deutsches Theaterissa Berliinissä. Voittajat valitsee tuomaristo, joka koostuu RSF:n emeritus-hallituksesta sekä RSF:n osastojen johtajista.

TV5Monde, palkintoseremonian historiallinen kumppani, sponsoroi koko tapahtuman ja jakaa riippumattomuuden palkinnon. Postilaitos Posteo jakaa rohkeuden palkinnon ja mediayhtiö Inta sponsoroi vaikuttamisen palkinnon.


Alkuperäinen uutisen englanniksi voit lukea RFS:n verkkosivuilta.

Comments


bottom of page