top of page

RSF:n vuoden 2018 round up -raportti

Päivitetty: 11. tammik. 2019

Vuoden 2018 aikana yhteensä 80 toimittajaa tapettiin, 348 on tällä hetkellä vankilassa ja 60 pidetään panttivankeina. Näin kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja (RSF) -organisaation maailmanlaajuinen raportti toimittajiin kohdistuneista tappavista hyökkäyksistä ja kaltoinkohteluista. Viime viikolla julkaistun raportin mukaan luvut osoittavat ennennäkemätöntä vihamielisyyttä media-alalla työskenteleviä kohtaan.


Raportissa esitetyt luvut nousivat kaikissa kategorioissa. Murhat, vangitsemiset, panttivankien ottaminen ja tahdonvastaiset katoamiset ovat lisääntyneet. Toimittajat eivät ole koskaan ennen altistuneet väkivallalle ja loukkauksille yhtä paljon kuin tänä vuonna.


Vuonna 2018 työnsä yhteydessä kuolleiden ammattitoimittajien, kansalaistoimittajien ja mediatyöntekijöiden lukumäärä – 80 – kasvoi kahdeksalla prosentilla. Lisäksi kuolleiden ammattitoimittajien määrä kasvoi 15 prosentilla. Vuonna 2017 oli ammattitoimittajia kuoli 55, tänä vuonna 63. Tämä luku oli laskenut viimeisten kolmen vuoden aikana.

Jamal Khashoggin ja nuoren slovakialaisen toimittajan Ján Kuciakin laajasti uutisoidut murhat korostivat sitä, mihin lehdistönvapauden viholliset ovat valmiita menemään. Yli puolet vuonna 2018 kuolleista toimittajista tarkoituksellisia kohteita.

”Väkivalta toimittajia kohtaan on saavuttanut ennennäkemättömän tason tänä vuonna, ja tilanne on nyt kriittinen", RSF: n pääsihteeri Christophe Deloire totesi.


”Häikäilemättömät poliitikot, uskonnolliset johtajat ja liikemiehet ovat ilmaisseet ja joskus erittäin avoimesti julistaneet vihaa journalisteja kohtaan. Tällä vihalla on traagisia seurauksia kentällä, ja se on heijastunut toimittajien kaltoinkohtelun häiritsevänä lisääntymisenä.”


"Sosiaaliset verkostot vahvistavat ja kantavat suurta vastuuta tässä asiassa. Ne ilmentävät väkivaltaista, ’oikeutettua’ vihamielisyyttä, mikä heikentää journalismia ja itse demokratiaa vähän päivittäin”, Deloire jatkaa.


Viimeisimmän lehdistönvapausindeksin (World Press Freedom Index) julkaisemisen yhteydessä huhtikuussa, RSF ilmaisi hälyttävästä tilanteesta. Poliitikkojen rohkaisema vihamielisyys tiedotusvälineitä kohtaan on lisääntynyt, samoin kuin autoritaaristen hallintojen pyrkimykset viedä eteenpäin heidän vaihtoehtoista näkemystään journalismista.


Toimittajia pidätettiin tai pidettiin panttivankeina enemmän


Afganistan oli maailman tappavin maa toimittajille vuonna 2018, jonka aikana 15 kuoli. Sitä seurasi Syyria ja sen sisällä kuolleet 11 toimittajaa. Kolmantena on Meksiko, joka oli tappavin maa konfliktivyöhykkeen ulkopuolella. Meksikossa yhdeksän toimittajaa murhattiin vuonna 2018.


Kesäkuussa Capital Gazette -sanomalehden viiden työntekijän kuolemaan johtanut ampumavälikohtaus nosti Yhdysvallat myös listalle yhtenä toimittajille tappavimpana valtiona.


Vuoden lopussa maailmalla pidätettyjen toimittajien määrä – 348 – kasvoi, sillä viime vuonna heitä oli 326. Kuten vuonna 2017, yli puolet maailman vangituista toimittajista pidetään viidessä maassa: Kiina, Iran, Saudi-Arabia, Egypti ja Turkki. Kiina on edelleen maailman suurin toimittajia pidättävä maa. Juuri nyt Kiinassa on vangittua 60 toimittajaa, joista kolme neljäsosaa ovat ammattimaisia toimittajat.


Tällä hetkellä panttivankeina on 60 toimittajaa, mikä on 11 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna. Silloin panttivankeina oli 54. Yhtä lukuunottamatta kaikki panttivangit ovat Lähi-idän maissa: Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä. Heistä kuusi on ulkomaalaisia toimittajia.


Huolimatta islamilaisen valtion tappiosta Irakissa ja Syyrian vetäytymisestä panttivankien kohtalosta on ilmennyt vain vähän tietoa. Poikkeuksena on kuitenkin japanilainen toimittaja Jumpei Yasuda, joka vapautettiin kolmen vuoden vankeuden jälkeen Syyriassa.


RSF rekisteröi myös kolme uutta toimittajien katoamistapausta vuonna 2018 – kaksi Latinalaisessa Amerikassa ja yksi Venäjällä.


RSF:n vuosittaista raporttia on julkaistu vuodesta 1995 lähtien. Raportissa mainitut tapaukset toimittajiin kohdistuvasta kaltoinkohtelusta ja tappavasta väkivallasta perustuvat täsmälliseen dataan. Järjestö kerää yksityiskohtaisia ​​tietoja, joiden avulla voimme varmuudella tai suurella luottamuksella vahvistaa, että jokaisen toimittajan kuolema, pidätys, sieppaaminen tai katoaminen on suoraa seurausta journalistisesta työstä.


Toimittajat ilman rajoja (RSF)


Toimittajat ilman rajoja (RSF) on kansainvälinen, valtioista riippumaton, voittoa tavoittelematon organisaatio. Sille on tunnustettu yleisen edun mukainen tehtävä ja neuvoa-antava asema monille tahoille: Yhdistyneiden Kansakunnat, Unesco, Euroopan neuvosto, ranskankielisten eli frankofonisten maiden yhteistyöjärjestö (OIF) sekä Afrikan Unioni (ACHPR).


Pääkonttori sijaitsee Pariisissa ja toimistot, osastot tai edustajat sijaitsevat 17 kaupungissa (Berliini, Bryssel, Geneve, Helsinki, Istanbul, Karachi, Kiev, Lontoo, Madrid, Mexico City, Rio de Janeiro, San Francisco, Tukholma, Taipei, Tunis, Wien ja Washington). Kirjeenvaihtajia on 130 maassa ja paikallisia kumppaniorganisaatioita 15.


TEKSTI: Ninni Ahonen



Comments


bottom of page