top of page

RSF:n Turkin edustajaa uhkaa 14 ja puolen vuoden vankeusrangaistus

Päivitetty: 9. maalisk. 2019

Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) käynnisti kansainvälisen kampanjan, jossa vaaditaan RSF:n Turkin edustajan Erol Önderoğlun ja kahden hänen kollegansa vapauttamista.

Helmikuun lopulla Istanbulissa pidetyssä oikeudenkäynnissä syyttäjä vaati Erol Önderoğlulle, Şebnem Korur Fincancı’lle ja Ahmet Nesinille tuomioita muun muassa ”terrorismipropagandasta” ja ”rikokseen yllyttämisestä”, koska he osoittivat tukeaan vainotulle, kurdien asemaa ajavalle Özgür Gündem -lehdelle. Oikeuden on määrä antaa tuomionsa 15. huhtikuuta.


Önderoğlu, Fincancı ja Nesin osallistuivat vuoden 2016 puolivälissä solidaarisuuskampanjaan yhdessä 50 muun henkilön kanssa. Kampanjassa oltiin symbolisesti ja vuorotellen Özgür Gündemin ”päätoimittajana”, koska lehden oikea päätoimittaja joutui oikeudellisen vainon kohteeksi.


RSF:n Turkin edustaja Erol Önderoğlu on syytteessä kolmesta Özgür Gündemissä toukokuussa 2016 julkaistusta artikkelista, joissa käsiteltiin Turkin turvallisuusjoukkojen voimankäyttöä Kurdien työväenpuolueen (PKK) jäseniä vastaan Kaakkois-Anatoliassa.



”Syyttäjän vaatimat tuomiot edustajallemme ja hänen kollegoilleen ovat isku lehdistönvapauden kasvoihin”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.


”Kehotamme tuomioistuinta lopettamaan tämän farssin vapauttamalla heidät. Erol Önderoğlu on omistanut elämänsä vainottujen toimittajien puolustamiseen. Hänen vangitsemisensa on suuri epäoikeudenmukaisuus, joka lähettää hirveän signaalin maailmalle ja Turkin yhteiskunnalle. Pyydämme kaikkia lehdistönvapauden puolustajia aktivoitumaan heidän puolestaan."



Terrorismilakeja on käytetty Turkissa vuosikymmeniä toimittajien hiljentämiseksi. Turkin löyhästi muotoiltu terrorismilainsäädäntö on keskeinen osa vaientamista, ja maan kumppanit sekä kansainvälinen yhteisö ovat vaatineet vuosikausia sen uudistamista.

Tiedotusvälineiden tilanne Turkissa muuttui kriittiseksi vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen. Useita tiedotusvälineitä on suljettu ja maassa on eniten ammattitoimittajia vangittuna koko maailmassa.


Turkki on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä sijalla 157. Indeksissä on yhteensä 180 maata.


Petri Tyynmaa

Comments


bottom of page