top of page

RSF esittelee kymmenen tunnetuinta Egyptissä vangittua toimittajaa

Päivitetty: 4. maalisk. 2019

Ranskan presidentti Emmanuel Macron valmistautuu parhaillaan ensimmäiseen valtiovierailuunsa Egyptissä. Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) haluaa muistuttaa vangittujen toimittajien muotokuvilla ihmisiä maan heikosta sananvapauden tilasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ensimmäinen valtiovierailu Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin luona toteutuu 28. tammikuuta. Tapaamisen aikana on tarkoitus keskustella Ranskan ja Egyptin välisestä kauppakumppanuudesta, tulevista investoinneista sekä kansainvälisestä turvallisuuspolitiikasta.


Ranskan presidentin valmistautuessa vierailuunsa Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) haluaa muistuttaa ihmisiä Egyptin heikosta sananvapauden tilasta.


Kansainvälisellä lehdistönvapausindeksillä mitattuna Egyptin sanan- ja lehdistönvapauden tila on selvästi heikentynyt sen jälkeen, kun maan entinen puolustusvoimien komentaja syrjäytti vuonna 2013 ensimmäisen vapailla vaaleilla valitun presidentti Mohamed Mursin.


RSF katsoo, että nykyinen presidentti al-Sisi ja hänen hallintonsa on ilmaissut toimillaan suhtautuvansa avoimen vihamielisesti kriittiseen ja tutkivaan journalismiin, ja pitää sitä yhtenä maan suurimpana turvallisuusuhkana.



Egypti on pidättänyt kymmeniä toimittajia


RSF:n keräämien tietojen mukaan ainakin 32 egyptiläistä toimittajaa on tälläkin hetkellä pidätettynä. Suurin osa heistä pidätettiin niin kutsuttuna ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, eivätkä monet edes tiedä, mistä heitä syytetään.


Jotkut pidätetyistä toimittajista on tuomittu sotilastuomioistuimien massaoikeudenkäyntien tuloksena, eivätkä heidän tuomioidensa yksityiskohdat ole koskaan tulleet julkisiksi.


Huomattava osa vangituista toimittajista työskenteli nykyisin kiellettyjen, oppositiota edustavien tiedotusvälineiden palveluksessa, tai käsittelivät muutoin arkaluonteisia poliittisia aiheita.


Näin kävi myös nuorelle egyptiläiselle valokuvaaja Mahmoud Abou Zeidille ("Shawkan"), joka oli kuvaamassa armeijan ja muslimiveljeskunnan välistä yhteenottoa Rabaa Al-Adawiyan aukiolla.


Saman kohtalon ovat kokeneet tutkija ja toimittaja Ismail Alexandrani, joka kirjoitti Siinain niemimaan terrorisminvastaisista operaatioista ja Egyptin armeijan yhteistyöstä ääri-islamilaisen Isis-järjestön kanssa sekä freelance-toimittaja Mohamed al Husseini Hassan, joka kirjoitti artikkelia Egyptin nopeasta inflaatiosta ja hankalasta taloustilanteesta.


Myös Huffington Postille välillä työskennellyt toimittaja Moataz Wednan vangittiin, kun hän haastatteli juttuaan varten entistä korruptionvastaista tuomari Hisham Genenaa ja sai haltuunsa arkaluontoisia tietoja, joiden mukaan jotkut vanhemmat virkamiehet olisivat käyttäneet asemaansa väärin.



Sieppauksia ja kidutusta


Mielivaltaisten tuomioiden lisäksi toimittajat ovat joutuneet kärsimään myös vankiloiden epäinhimillisistä olosuhteista ja terveydenhuollon puutteesta.


Maailman suurimman ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan joissakin tapauksissa vankeja on kidutettu myös fyysisesti, eikä kaikkien vankien ole annettu tavata heidän perheenjäseniään, mikä rikkoo järjestön mukaan jopa Egyptin omia lakeja.


RSF:n saamien tietojen mukaan toimittajien vainoaminen ei lopu edes silloin, kun he ovat kärsineet tuomionsa ja vapautuneet vankilasta.


Heidän on yleensä raportoitava vielä vapautumisensakin jälkeen poliisiasemalle vähintään kerran ja joskus jopa useita kertoja viikossa. Toimittajia on myös uhkailtu uusilla syytteillä sekä kielletty poistumasta maasta.


Egypti on RSF:n vuosittain tehtävällä kansainvälisellä lehdistönvapausindeksillä sijalla 161. Listalla on 180 maata


RSF:n tänään julkaisemat kymmenen egyptiläisen toimittajan muotokuvaa:




Mahmoud Abu (”Shawkan”) Zeid, freelance-valokuvaaja

Shawkanin tuomiosta ei käy ilmi, mistä häntä syytetään. Vangittuna 14. elokuuta 2013 lähtien. Kärsittyään langetetun 5 vuoden tuomion hänet päätettiin pitää vangittuna vielä ylimääräiset kuusi kuukautta.

Omar Mohamed Ali, freelance-valokuvaaja ja uutistoimittaja

Alia syytetään armeijan salaisten operaatioiden paljastamisesta. Vangittuna 1. kesäkuuta 2015 lähtien. Tuomittiin sotilastuomioistuimessa 29. toukokuuta 2016 elinkautiseen vankeustuomioon.

Ismail Alexandrani, jihadistiryhmien toimintaan erikoistunut toimittaja ja tutkija

Alexandrania syytetään muun muassa armeijan salaisuuksien paljastamisesta. Vangittuna 29. marraskuuta 2015 lähtien. Tuomittiin sotilastuomioistuimessa kymmeksi vuodeksi vankilaan toukokuussa 2018.

Mahmoud Hussein Gomaa,kielletyn uutiskanava al-Jazeeran toimittaja

Gomaa syytetään muun muassa valheiden levittämisestä. Vangittuna 23. joulukuuta 2016 lähtien ennaltaehkäisevänä toimena.

Hisham Gaafat, toimittaja ja ihmisoikeuksien puolustaja

Gaafatia syytetään muun muassa kuulumisesta kiellettyyn järjestöön. Vangittuna 21. lokakuuta 2015 lähtien ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Moataz Wednan, muun muassa kielletyn Huffington Postin toimittaja

Wednania syytetään terroristiryhmään kuulumisesta sekä valheellisten tietojen levittämisestä. Vangittuna 16. helmikuuta 2016 lähtien ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Mohamed Ibrahim Mohamed Radwan (”Mohamed Oxygen”) – videobloggaaja

Radwania syytetään terroristiryhmään kuulumisesta ja valheellisen tiedon levittämisestä. Vangittuna 6. huhtikuuta 2018 lähtien ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Mohamed al Husseini Hassan – freelance-valokuvaaja ja uutistoimittaja

Hassania syytetään terroristiryhmään kuulumisesta sekä valheellisen tiedon levittämisestä. Vangittuna 7. joulukuuta 2017 ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Hassan al Banna Mubarak – freelance-toimittaja

Mubarakia syytetään kiellettyyn ryhmään kuulumisesta ja valheellisen tiedon levittämisestä. Vangittuna 4. helmikuuta 2018 lähtien ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Ahmed al Sakhawy – freelance-valokuvaaja ja uutistoimittaja

Sakhawya syytetään kiellettyyn ryhmään kuulumisesta ja valheellisen tiedon levittämisestä. Vangittuna 25. syyskuuta 2017 lähtien ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.


Martti Asikainen, Toimittajat ilman rajoja

bottom of page