top of page

Pohjois-Gaza uutispimennossa, RSF tuomitsee

Päivitetty: 21. marrask.

Vain kourallinen toimittajia on jäljellä raportoimassa Israelin tappavasta hyökkäyksestä Pohjois-Gazassa. He työskentelevät vaikeissa olosuhteissa ja kohtaavat jatkuvia sähkökatkoksia.


Toimittajat ilman rajoja (RSF) tuomitsee Israelin armeijan Gazaan aiheuttaneen uutispimennon, erityisesti alueen pohjoisosassa, josta ulkomaailmaan saadaan yhä vähemmän tietoa.


"Raportointi Pohjois-Gazasta olisi entistä tarpeellisempaa, mutta Israelin viranomaiset tekevät edelleen toimittajien työn mahdottomaksi ja ovat erityisen aggressiivisia alueen pohjoisosassa. Heidän strategiansa on estää kaikenlainen raportointi, jonka avulla voisi dokumentoida meneillään olevaa sotaa ja väestön olosuhteita.

Näin Israel estää myös oikeudellisen työn, joka osittain perustuu toimittajien nauhoittamiin siviiliuhrien todistuksiin. RSF tuomitsee Israelin armeijan toiminnan ja on päättänyt saattaa kaikki Israelin valtion rikkomukset kansainvälisten tuomioistuinten eteen.”


Jonathan Dagher

RSF:n Lähi-idän osaston päällikkö


RSF erittelee työssään kuolleet toimittajat


RSF:n laskennan mukaan Israelin armeija on tappanut Gazassa 7. lokakuuta 2023 lähtien yli 140 toimittajaa. Ainakin 34 on kuollut työskennellessään.


RSF on saanut osakseen kritiikkiä erittelystä ja tavasta laskea uhreja, mutta on toistaiseksi pitänyt kiinni luokitusmenetelmästä.


( ’Toimittajat on listattu vain, jos RSF on pystynyt osoittamaan, että heidän kuolemansa tai vankeutensa liittyi heidän journalistiseen toimintaansa. Lista ei sisällä toimittajia, jotka on tapettu tai vangittu syistä, jotka eivät liity heidän työhönsä tai joiden yhteyttä heidän työhönsä ei ole vielä vahvistettu.’)


"Pelko iskee heti kun aloitan kuvaamisen"


Pohjois-Gazassa, vyöhykkeellä, joka muodostaa lähes viidenneksen Palestiinan alueesta, loukussa oleva toimittaja uskoi äskettäin RSF:lle että pelko iskee häneen heti kun aloittaa kuvaamisen.


Toimittaja työskentelee mm palestiinalaiselle Alkofiya TV:lle ja on yksi viimeisistä Pohjois-Gazan uutisalan ammattilaisista. Israelin armeija on saartanut vyöhykkeen ja lokakuun alusta lähtien  pyrkinyt tyhjentämään alueen väestöstä, mukaan lukien toimittajat. Pommitusten vaarasta huolimatta nimettömänä pysyvä toimittaja pitää edelleen kiinni tehtävästään: hän haluaa välittää ”tarinoita ihmisistä […] jotta maailma lopettaisi tämän sodan ja elämä palaisi normaaliksi”.


Sen lisäksi, että toimittajat kohtaavat erittäin ankaria humanitaarisia olosuhteita, he työskentelevät rajallisilla laitteilla ja resursseilla. "Meillä ei ole paljon matkapuhelimia tai kameroita, puhumattakaan erittäin heikosta Internet-yhteydestä, joka katkeaa usein", selittää palestiinalaisuutisten Donia El Watanin kirjeenvaihtaja Beit Lahya. 26-vuotias toimittaja on kotoisin Jabalian leiristä Pohjois-Gazasta.


Pohjoinen katetaan muualta Gazasta


Eteläpuolella, Israelin armeijan vetämän rajan Gazan pohjoisosan eristämiseksi, toimittajat kuvaavat piiritystä ja sen humanitaarisia seurauksia kaukaa. "Pohjoisessa on hyvin vähän kokeneita toimittajia ja loput julkaisevat vain sosiaalisessa mediassa", sanoo Khader al-Zaanoun. Hänen työnantajina on palestiinalainen uutistoimisto WAFA, saudikanavat Al Arabiya ja Al Hadath, CNN ja BBC. He pysyvät neljän kilometrin päässä pohjoisesta vyöhykkeestä.


Päästäkseen Israelin armeijan kohdistamille alueille al-Zaanoun matkustaa jalan Gaza Cityn eri alueiden läpi, koska hän ei pysty kattamaan polttoainekustannuksia. Litra bensiiniä saattaa maksaa jopa 100 USD (noin 91 euroa) kovan puutteen vuoksi. Hän luottaa hätäpalvelujen, väestönsuojeluryhmien, sairaaloiden johtajien ja siviililähteiden antamiin tietoihin piirityksen raportoinnissa.


Al Jazeeran toimittajat armeijan kohteina


Vaikka Qatarin kanava Al Jazeera on ainoa kansainvälinen media, joka omistaa suurimman osan ohjelmistaan ​​Gazan sodalle, sen eri puolille Palestiinan erillisaluetta lähetettyjä kirjeenvaihtajia on RSF:n lähteen mukaan ohjeistettu olemaan matkustamatta Gaza Cityn pohjoispuolelle. "Saamme tietoa ja kuvia, mutta työntekijöiltämme pääsy alueelle on kielletty”,  hän selittää. Al Jazeera pelkää henkilöstönsä turvallisuuden puolesta. Al Jazeeran toimittajat ovat joutuneet avoimesti Israelin armeijan kohteeksi, ja neljä kanavan työntekijää on kuollut konfliktin alkamisen jälkeen. Muutama viikko sitten Israelin armeija syytti kuutta Al Jazeeran palestiinalaista kirjeenvaihtajaa terrorismista. Kaksi Al Jazeeran toimittajaa, Ali al-Attar ja Fadi Alwahidi, ovat edelleen kriittisessä tilassa, ja heidät on evakuoitava.




Vapaa media ja riippumaton toimittajakunta vahvistaa tasa-arvoa sekä tukee demokratiaa. Toimittajat ilman rajoja Suomen osasto on työskennellyt vuosikymmenen journalismin ja ilmaisun vapauden puolesta.


Voit osallistua toimintaan tukemalla tilaisuuksiamme ja sijoittamalla rahankeräystilillemme


FI17 1544 3000 3431 81

Keräyslupa: RA/2024/190


Kuluvan vuoden aikana olemme järjestäneet tukea Valko-Venäjän vangituille toimittajille ja olleet mukana Gazan sodan vastaisessa mielenilmaisussa.





Comments


bottom of page