top of page

Pietarilaistoimittajat vaativat sotatoimien lopettamista


Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) on vaatinut toimittajien työn turvaamista Ukrainan tapahtumien raportoinnissa siitä asti, kun Venäjän hyökkäys alueelle alkoi 24.2.2022.


RSF on myös allekirjoittanut 127 organisaation yhteisen julkilausuman, jossa kehotetaan kansainvälistä yhteisöä kaikin tavoin tukemaan niitä, jotka vaaralle alttiiksi asettuen välittävät tietoa Ukrainasta.


Disinformaatiota ja propagandaa pitkään tiedotusvälineissä tarjoillut Venäjän johto on kiristänyt tiedonvälityksen valvontaa entisestään. Esimerkiksi hyökkäyksestä on käytettävä ilmaisua ”sotilaallinen erikoisoperaatio”, sanaa ”sota” ei saa mainita.


Venäjällä on kuitenkin protestoitu sotatoimia ja tietojen pimitystä vastaan. Yhtenä esimerkkinä on alla oleva Pietarin ja Leningradin alueen journalistiliiton hallituksen sihteeristön julkaisema ilmoitus liiton verkkosivulla. 

Pietarin ja Leningradin alueen journalistiliitossa vaaditaan Ukrainan sotatoimien lopettamista

Pietarin ja Leningradin alueen journalistiiliiton hallituksen sihteeristö pitää välttämättömänä, että sotatoimet Ukrainassa lopetetaan välittömästi.


Vaikka liittomme jäsenet arvioivat tämänhetkisen tragedian syitä eri tavoin, olemme kuitenkin vakuuttuneita siitä, että konfliktin osapuolet ja kansainväliset sovittelijat voivat ja niiden pitäisi palata neuvottelupöytään.


Sen lisäksi, että jokainen sota on itsessään katastrofi ja saattaa toimittajakollegamme hengenvaaraan, se vaikeuttaa ammatillista toimintaamme. Tämän osoittaa myös [Venäjän tiedotusvälineiden valvontaelimen] Roskomnadzorin venäläisille tiedotusvälineille esittämä vaatimus käyttää Ukrainan erikoisoperaation yhteydessä vain ”virallisia venäläisistä lähteistä” saatua tietoa. Tämän määritelmän epämääräisyydestä huolimatta vaatimus on suoraan ristiriidassa perustuslain kanssa ja käytännössä merkitsee sensuuria, joka on maassamme lailla kielletty.


Toimittajilla on velvollisuus tarkistaa julkaistavien tietojen oikeellisuus. Pidämme siten tätä Roskomnadzorin vaatimusta hätiköitynä ja harkitsemattomana ja vaadimme sen peruuttamista. Lisäksi vaadimme, että journalistit, jotka on pidätetty heidän suorittaessaan ammatillisia tehtäviään helmikuun 24. päivän tapahtumissa, vapautetaan välittömästi.


Hyväksytty enemmistöllä 25.2.2022


Alkuperäinen liiton hallituksen sihteeristön julkilausuma löytyy täältä.


 

Teksti Päivi Helander (suomennoksen pohjana konekäännös)

Comments


bottom of page