top of page

Pentagonin tv-hiljaisuus, poliisin kiistanalainen kotietsintä ja muita USA:n lehdistönvapausuutisia

Viime viikolla Yhdysvalloissa on sattunut useita lehdistönvapautta uhkaavia tapauksia. Listasimme niistä huomattavimmat.


Jemeniläiseltä Pulitzer-palkitulta toimittajalta evättiin viisumi maahan


Journalisti Maad al-Zekryltä jäi väliin Pulitzer-palkintojen jakotilaisuus. New Yorkissa viime tiistaina 28.5. pidetyssä seremoniassa hän olisi vastaanottanut palkinnon kansainvälisestä uutisoinnista. Pulitzerin palkinto on arvostetuin tunnustus journalismin alalla.


Uutistoimisto Associated Pressin kirjeenvaihtaja Al-Zekry on voittanut aiemminkin palkintoja. Hän kertoo media-alusta Mediumilla, että Yhdysvaltain suurlähetystö Kairossa eväsi hänen viisumihakemuksensa, koska sen mukaan Jemenissä on terrorismia. Al-Zekryltä evättiin viisumi myös huhtikuussa. Silloin hän olisi mennyt vastaanottamaan McGillin mitalin journalistisesta rohkeudesta Georgian osavaltiossa pidetyssä seminaarissa.


Al-Zekrylle ja hänen kollegoilleen Nariman el-Moftylle ja Maggie Michaelille myönnettiin Pulitzerin palkinto Jemenin sisällissotaan liittyvästä uutisoinnista. Täältä voit lukea muista journalisteista, joilta on viime aikoina evätty viisumi Yhdysvaltoihin.


Poliisi tutki luvattomasti journalistin puhelintietoja


10. päivä toukokuuta San Franciscon poliisi moukaroi kirjaimellisesti tiensä journalisti Brian Carmodyn kotiin. Kiistanalaisen kotietsinnän yhteydessä poliisi myös tutki Carmodyn puhelintiedot häneltä salassa. Poliisin etsintälupa, joka paljastettiin 28.5., antoi poliisille pääsyn Carmodyn puhelimen tallenteisiin, dataan ja viesteihin ja jopa mahdollisuuden jäljittää puhelimen olinpaikkaa kellon ympäri.


Carmodyn asianajaja kertoi yhdysvaltalaislehti San Francisco Chroniclelle, että etsintälupa ”selvästi loukkaa perustuslain ensimmäistä lisäystä sekä Kalifornian perustuslakiin kirjattua ensimmäisen artiklan pykälää". California Shield Law -nimellä tunnettu pykälä takaa journalisteille lähdesuojan. Poliisi pidätti kotietsinnässä Carmodyn epäillystä osallisuudesta rikolliseen salajuoneen, jonka tarkoitus oli varastaa sisäinen poliisiraportti.


Pentagonissa ei vuoteen televisioitua tiedotustilaisuutta


Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintorakennuksessa Pentagonissa ei ole pidetty televisioitua lehdistötilaisuutta yli vuoteen. Viimeisin televisioitu tilaisuus on pidetty 31.5.2018. Jotkut viranomaiset sanovat hiljaisuuden johtuvan siitä, että puolustusministeriö pelkää presidentti Donald Trumpin suhtautumista mahdolliseen kriittiseen uutisointiin.


Pentagonin viranomaiset kyllä vastaavat lehdistön kysymyksiin muuten, myös kameran edessä. Puolustusministeri Patrick Shanahan on myös ehdottanut, että Pentagon käynnistäisi lehdistötilaisuudet uudelleen. Sama trendi on valloillaan valkoisessa talossa, jossa ei ole pidetty lehdistötilaisuutta yli kahteen kuukauteen.


Assangea ei syytetä CIA-vuodoista


Yhdysvaltain oikeuslaitos ei syytä WikiLeaksin perustaja Julian Assangea tiedustelupalvelu CIA:ta koskevista tietovuodoista. Vuoto piti sisällään CIA:n salaista digitaalista koodia, jota on käytetty hakkerointiin. Oikeuslaitos hylkäsi syytteen muun muassa siksi, että vuotanut tieto on liian arkaluontoista oikeuskäsittelyyn. Vastikään uutisoidut 17 syytettä Assangea vastaan Espionage Act -lain rikkomisesta jäävät voimaan.


Yhdysvallat putosi RSF:n vuoden 2019 lehdistönvapausindeksissä kolme sijaa ja on nyt sijalla 48. Indeksissä listataan 180 maata niiden lehdistönvapaustilanteen mukaan.


Teksti: Nelli Tuominen

bottom of page