top of page

Paratiisin papereista kirjoittaneelle turkkilaistoimittajalle 13 kuukauden vankeustuomio

Turkkilainen toimittaja Pelin Ünker tuomittiin 9. tammikuuta vankeuteen ja 8660 liiran sakkoihin (1400€). Tuomio johtui Ünkerin osallisuudesta Paratiisin papereiden tutkinnassa.


Turkin oikeuslaitoksen mukaan Ünker syyllistyi herjaukseen ja kunnianloukkaukseen kirjoittaessaan, että Turkin silloinen pääministeri Binali Yildirim ja hänen kaksi poikaansa ovat perustaneet yrityksiä Maltalle välttääkseen veroja.


Kirjoitus julkaistiin marraskuussa 2017 Cumhuriyet-lehdessä. Cumhuriyet kuuluu kansainväliseen tutkivien toimittajien verkostoon, joka sai Paratiisin papereiden aineistot. Suomalaisista medioista Yleisradion MOT-toimitus kuuluu verkostoon.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) osallistui tuomion kuulemiseen.


Oikeus kieltäytyi perumasta vankeustuomiota sillä perusteella, että Ünker ei osoittanut oikeudenkäynnin aikana katumusta. Oikeuslaitos ei täten voinut vakuuttua siitä, että toimittaja ei ”syyllistyisi samaan rikokseen” uudestaan.


”Tuomio osoittaa, että Turkin viranomaisten sorto tutkivia journalisteja kohtaan jatkuu”, sanoo RSF:n Turkin edustaja Erol Önderoğlu.


”Tämän on loputtava. Vaadimme viranomaisilta Pelin Ünkerin tuomion kumoamista, jotta tutkiva journalismi ja maan korruption julki tuominen voi jatkua.”


Ünkerin asianajajat yrittivät menestyksettä vakuuttaa tuomarille, että entisen pääministerin ja hänen poikiensa verojen välttelyn esiin tuominen ovat yleishyödyllistä tietoa.


Ünkeria ei ole vielä pidätetty, koska hänen lakimiehensä valittavat tuomiosta viikon sisällä. Kansallinen valitustuomioistuin käsittelee asian muutamassa kuukaudessa.


Turkki on sijalla 157 RSF:n lehdistönvapausindeksissä. Listaan kuuluu 180 maata.


TEKSTI: Nelli Tuominen

Comments


bottom of page