top of page

Olemme nyt kaikki sotareporttereita, sanoo Ukrainan journalistiliiton puheenjohtaja


Ukrainasta pakenevien joukossa ei ole paljon toimittajia, arvioi maan journalistiliiton puheenjohtaja Sergiy Tomilenko. Hän puhui 2.3.2022 webinaarissa, jonka oli järjestänyt Suomen journalistiliitto.

− Mutta vaikka toimittajat ovatkin jääneet omalle alueelleen, heidän mahdollisuutensa toimia ovat kovin rajoitetut. Heillä ei ole minkäänlaisia suojavarusteita, ja he joutuvat istumaan pommisuojissa niin kuin muutkin, hän lisäsi.


Toimittajia on myös menehtynyt. Tomilenko kertoi, että keskiviikkona (2.3.) Kiovan tv-torniin kohdistuneessa iskussa kuoli yksi kameramies. Vahvistamattomien tietojen mukaan myös Hersonin kaupungin iskussa yksi ukrainalainen toimittaja on kuollut. Venäläiset valtasivat Hersonin torstain ja perjantain vastaisena yönä.


Ukrainan journalistiliitolla on 25 alueosastoa, ja liiton toimisto on siirretty Kiovasta länsiukrainalaiseen Lvivin kaupunkiin. Yhteyksiä pidetään lähinnä sosiaalisen median kautta. Lehtien painatus on lähes mahdotonta, eikä niitä liioin pystyttäisi jakelemaan. Joissakin kaupungeissa on kuitenkin onnistuttu painattamaan isoja arkkeja, joita on kiinnitetty rakennusten seiniin. Odessassa on pystytty jakamaan 20 000 - 30 000 ilmaislehteä.


− Aikaisemmin vain Donetskin ja Luhanskin separatistialueilla toimivia journalisteja voitiin kutsua sotakirjeenvaihtajiksi. Nyt olemme kaikki sotareporttereita, Tomilenko sanoi.


Ukrainan journalistiliitto on useaan otteeseen vedonnut Venäjän mediaan, että tapahtumien uutisoinnissa noudatettaisiin journalistisia sääntöjä. Toimittajat ilman rajoja -järjestö on vedonnut voimakkaasti kaikkiin osapuoliin, että Ukrainassa toimivien journalistien työskentely turvataan kansainvälisten sopimusten mukaisesti.


Journalistijärjestöt ovat tiivistäneet yhteistyötään Ukrainan tilanteen helpottamiseksi. Suomen Journalistiliiton 15 000 euron tuki Ukrainan journalisteille ja uutisvälitykselle kohdistetaan kansainvälisten journalistijärjestöjen, Euroopan ja maailman journalistiliittojen (EFJ ja IFJ) perustaman Ukrainan turvallisuusrahaston kautta.

 

Ukrainas journalisters förbundsordförande Sergiy Tomilenko uttrycker stark oro över medlemmarnas säkerhet.


− Före kriget var det bara journalister som verkade i separatistområdena i Luhansk och Donetsk som kunde kallas krigsreportrar. Nu är vi det alla, sade Tomilenko via en webblänk i onsdags (2.3.2022) från Lviv. Mötet hade organiserats av Finlands Journalistförbund.


En av de fem omkomna i Kiev där ett tv-torn utsattes för en förödande attack i onsdags, var en kameraman. Tomilenko försöker som bäst utreda om uppgifterna om ytterligare en dödad journalist i staden Herson håller streck. Ryska styrkor tog kontrollen över Herson under natten mellan torsdag och fredag.


Reportrar utan gränser vädjar till alla parter att på alla sätt stödja och skydda journalisterna i deras arbete.

 

Suomen journalistiliiton järjestämään Plight of Ukrainian journalists -verkkoseminaariin 2.3.2022 osallistui parikymmentä toimittajaa, muun muassa Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.


Comments


bottom of page