top of page

Nobelin rauhanpalkinto 2021 sananvapaudelleToimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) iloitsee siitä, että Nobelin rauhanpalkinto 2021 myönnettiin kahdelle pelottomalle journalistille, filippiiniläiselle Maria Ressalle (58) ja venäläiselle Dmitri Muratoville (59). RSF pitää heidän palkitsemistaan kunnianosoituksena kaikille niille, jotka työskentelevät jatkuvasti vapaan ja riippumattoman uutistuotannon ja tiedonvälityksen hyväksi.


Norjan Nobel-komitea perustelee Ressan ja Muratovin palkitsemista sillä, että he pyrkivät rohkeasti turvaamaan ilmaisunvapautta, joka on demokratian ja kestävän rauhan edellytys.


Muratov on työskennellyt riippumattoman Novaja Gazeta -sanomalehden päätoimittajana lähes 30 vuotta. Lehden toimittajista on murhattu kuusi, joista tunnetuin lienee 15 vuotta sitten ammuttu Anna Politkovskaja. Muratov totesikin, että palkinto kuuluu Novaja Gazetalle ja niille, jotka ovat kuolleet puolustaessaan sananvapautta.


RSF:n Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo, että Ressa ja Muratov ovat ilman muuta ansainneet Nobelin rauhanpalkinnon. Venäjällä tilanne on hänen mukaansa huomattavasti heikentynyt varsinkin viimeisten puolentoista vuoden aikana.


ꟷ Sellaiset henkilöt kuin Dmitri Muratov ovat todellisia sananvapauden sankareita, kun ottaa huomioon kuinka kireäksi tilanne siellä on mennyt.


Muun muassa Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten hallinnon huumetaistelua tutkinut ja arvostellut Ressa johtaa edelleen Rappler-uutissivustoa, jota hän oli 10 vuotta sitten perustamassa. Rapplerin tutkiva journalismi on saanut kiitosta mutta myös vihamiehiä. Ressaa on työnsä vuoksi ahdisteltu, ja hänet on haastettu useita kertoja oikeuteen. RSF on jatkuvasti vaatinut filippiiniläisviranomaisia luopumaan syytteistään. Järjestöllä on keskeinen rooli myös Ressan tueksi paraikaa käynnissä olevassa kansainvälisessä #holdtheline-kampanjassa.


Ressa toimii myös RSF:n aloitteesta vuonna 2018 perustetussa Tieto- ja demokratiakomiteassa (Information and Democracy Commission), jonka pohjalta laadittuun yhteistyösopimukseen (International Partnership on Information and Democracy) on liittynyt jo lähes 50 valtiota.


RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire sanoi, että Nobelin rauhanpalkinto 2021 on erinomainen kunnianosoitus journalismille, joka elää kohtalon vuosikymmentään.


ꟷ Onnittelemme lämpimästi molempia palkittuja. Palkinto on väkevä viesti tänä aikana, jona demokratioita kalvavat valeuutiset ja vihapuhe.

Comments


bottom of page