top of page

MYANMAR: Tutkivan journalismin voitto – Reutersin toimittajat vapautettu

Reutersin toimittajat Wa Lone ja Kyaw Soe Oo vapautettiin vankilasta tiistaina 7. toukokuuta. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) on kampanjoinut vapautuksen puolesta aktiivisesti.


Wa Lone ja Kyaw Soe Oo viettivät yhteensä 511 päivää kalterien takana. Heidät vangittiin, koska he uskalsivat tutkia Myanmarin rohingya-muslimivähemmistön vainoa.


Toimittajat pidätettiin joulukuussa 2017 heidän tutkittuaan Inn Dinnin kylässä tapahtunutta armeijan tekemää joukkomurhaa. Valheellisten todistusten avulla heidät tuomittiin syyskuussa 2018 seitsemän vuoden vankeuteen. Toimittajat olivat syyllistyneet oikeuden mukaan valtion salaisuuslain loukkaukseen ja tuomiot pysyivät voimassa kahden valituksen jälkeen. Lopulta viime tiistaina presidentti Win Myint armahti tuomiot.


Myanmarissa rohingyojen ja muun väestön välillä on aina ollut jännitteitä, mutta viha sai aivan uuden käänteen elokuussa 2017, kun rohingyojen asemaa ajava ASRA-kapinallisjärjestö hyökkäsi kymmeniin Myanmarin turvallisuusjoukkojen kohteisiin. Tästä johtuen Myanmarin hallinto on vainonnut rohingyoja jo lähes parin vuoden ajan. YK:n mukaan heitä on tapettu tuhansia, vangittu, siepattu ja raiskattu. Yli 700 000 vähemmistöön kuuluvaa on paennut maasta. Myanmar ei myönnä maassa tapahtuvan etnistä puhdistusta.


”Tämä on tärkeä voitto lehdistönvapaudelle ja Toimittajat ilman rajoja -järjestölle, joka on kampanjoinut toimittajien puolesta aktiivisesti. Heitä ei olisi koskaan pitänyt vangita. Tämä tapaus on symbolinen esimerkki tutkivan journalismin tärkeydestä demokratian toimimisen kannalta”, sanoo Daniel Bastard, RSF:n Aasian-Tyynenmeren aluepäällikkö.


RSF kampanjoi pitkään toimittajien puolesta


Kuukausi Wa Lonen ja Kyaw Soe Oon pidätyksen jälkeen RSF julkaisi vetoomuksen heidän vapauttamisekseen. Tuomion lukemisen jälkeen syyskuussa 2018 RSF osoitti Myanmarin johtohahmolle, Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottaneelle Aung San Suu Kyille avoimen kirjeen. Kirjeessä todetaan hänen hoitaneen asian huonosti, sekä muistutetaan, kuinka hän on aiemmin korostanut lehdistönvapauden tärkeyttä demokratian toteutumisessa. Seuraavassa kuussa RSF julkaisi tapausraportin Myanmarin sijoituksesta lehdistönvapausindeksissä.


Kun toimittajien asianajaja jätti valituksen tuomiosta marraskuussa 2018, RSF ja yli 50 muuta kansainvälistä ja kansallista järjestöä laativat yhteisen kirjeen. Kirjeessä korostettiin syytteen monia virheitä ja epäjohdonmukaisuuksia. Tammikuussa 2019 RSF tuki vangittujen toimittajien ehdokkuutta UNESCON Guillermo Cano -lehdistönvapauspalkinnon saajiksi. Palkinto myönnettiin heille viime kuussa.


Armahduksen huono puoli


RSF ennusti jo joulukuussa, että presidentin armahdus on mahdollista. Presidentillisessä armahduksessa on kuitenkin ongelma. Se mahdollistaa esimerkiksi sen, että armeija ja nationalistit voivat pestä kätensä tapahtuneesta.


Suurin ongelma on, että Wa Lonen ja Kyaw Soe Oon tuomio jää armahduksen myötä lainvoimaiseksi. He toki saivat armoa ja pääsivät vihdoin takaisin perheidensä luo, mutta samalla kaikille muille tutkiville journalisteille kulkeutuu hyytävä viesti: 18 kuukauden vankeus voi uhata, jos uskaltaa tutkia kiellettyjä aiheita.


Myanmar sijoittuu RSF:n vuoden 2019 lehdistönvapausindeksissä sijalle 138. Indeksissä listataan 180 maata.


Teksti: Nelli Tuominen

bottom of page