top of page

Maanpakoon joutuneita valkovenäläisiä ja venäläisiä toimittajia on tuettava

Päivitetty: 23. huhtik. 2022

RSF:n Ruotsin-osasto on julkaissut raportin, jossa kartoitetaan ulkomaille paenneiden valkovenäläistoimittajien tilannetta ja mahdollisuuksia uutisoida edelleen kotimaansa asioita.


Lehdistönvapauden jatkuvan tukahduttamisen vuoksi valkovenäläisiä journalisteja on joutunut lähtemään kotimaastaan. Monet heistä kuitenkin ponnistelevat maanpaossakin, jotta riippumattomien toimittajien ja medioiden äänet eivät Valko-Venäjällä kokonaan hiljentyisi.


Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) Ruotsin-osasto on yhdessä Valko-Venäjän journalistiliiton (Belarusian Association of Journalists BAJ) laatinut raportin, jossa kartoitetaan näitä ponnistuksia.


Raportti valmistui ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan (24.2.2022) ja sotatilaa. Samat haasteet, jotka raportti listaa Valko-Venäjän tilanteesta, koskevat tänään myös Ukrainasta ja Venäjältä pakenevia toimittajia.


Jotta riippumaton uutisointi keskisestä Itä-Euroopasta voisi jatkua, raportissa annetaan viranomaisille, järjestöille ja siviiliyhteiskunnalle toimintasuosituksia. Niiden avulla voidaan tukea kotimaastaan uutisoivia journalisteja, jotka joutuvat työskentelemään ulkomailla.


Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston (TIR) puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma toteaa, että heikossa asemassa ovat nyt myös Venäjältä tulleet toimittajat, joiden Schengen-viisumi on voimassa vuoteen 2025 tai 2026. Se merkitsee, että he voivat oleskella Schengen-alueella yhtäjaksoisesti 90 päivää, jonka jälkeen he joutuvat poistumaan 180 päiväksi ennen seuraavaa kertaa. Jos he palaavat Venäjälle kolmen kuukauden oleskelunsa jälkeen, heitä uhkaa pidätys ja jopa 15 vuoden vankeustuomio.


TIR kannattaa Ruotsin-osaston esittämää vetoomusta maanpaossa elävien toimittajien tukemiseksi. TIR vetoaa viranomaisiin, että ensimmäisenä askeleena voitaisiin tilapäisesti luopua Schengen-alueelle paenneiden venäläisten, valkovenäläisten ja ukrainalaisten toimittajien viisumin 90 päivän aikarajasta.



Raportti Belarus journalister i exil (ruotsiksi) löytyy RSF:n Ruotsin-osaston (Reportrar utan gränser Sverige) sivustolta.


Lue myös:

Uutinen (14.4.2022) RSF:n ja kahden säätiön perustamasta tukirahastosta maanpaossa työskenteleville toimittajille (englanniksi)


bottom of page