top of page

JEMEN: Kymmentä toimittajaa uhkaa kuolemantuomio

Päivitetty: 13. maalisk. 2019

Kymmentä Huthi-kapinallisten sieppaamaa jemeniläistoimittajaa syytetään yhteistyöstä Saudi-Arabian johtaman liittouman kanssa ja heille vaaditaan kuolemantuomiota. Toimittajat ilman rajoja (RSF) vaatii näiden kymmenen toimittajan välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.


Kapinalliset sieppasivat toimittajat vuonna 2015. Amnesty Internationalin raportin mukaan sieppausta perusteltiin sillä, että toimittajien tekemät raportoinnit voisivat auttaa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa ilmaiskujen kohdentamisessa.


Jemeniläisen Association of Mothers of Detainees -järjestön mukaan moni vangittuna olevista toimittajista on psyykkisesti erittäin huonossa kunnossa ja osa kärsii vakavista kidutuksen aiheuttamista fyysisistä jälkivaikutuksista. Vuonna 2018 vapautettu ja vuoden Huthi-kapinallisten hallussa ollut toimittaja Anwar al-Rakan oli vapauduttuaan niin huonokuntoinen, että kuoli kaksi päivää vapautumisensa jälkeen.


— Nämä kymmenen toimittajaa, jotka ovat mielivaltaisesti vangittuna ja kidutettavana järkyttävissä olosuhteissa, aiotaan nyt teloittaa, sanoo RSF:n Lähi-idän toimipisteen johtaja Sophie Anmuth RSF:n tiedotteessa.


— Näiden toimittajien koettelemukset on viety aivan liian pitkälle. Vaadimme heidän välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.


Vangittuna olevat toimittajat ovat työskennelleet tiedotusvälineille, joita on pidetty islamistista Islah-puoluetta sympatisoivana. Puolue tukee Jemenin virallista hallitusta ja Huthi-kapinallisia vastaan taistelevaa Saudi-liittoumaa.


Jemenissä on tällä hetkellä vangittuna ainakin 17 toimittajaa. Yksi Al-Qaidan ja 16 Huthi-kapinallisten sieppaamana. Toimittajiin kohdistuneet väärinkäytökset sekä muun muassa sisällissodan aiheuttamat poliittiset ja taloudelliset paineet ovat tukahduttaneet täysin maan tiedotusvälineiden riippumattomuuden.


Jemen on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä sijalla 167. Indeksissä on yhteensä 180 maata.Petri Tyynmaa

Commentaires


bottom of page