top of page

#FreeZolatava

Toimittajat ilman rajoja (RSF) käynnistää uuden kampanjan vangitun valkovenäläisen toimittajan Maryna Zolatavan vapauttamiseksi. Ihmisiä ympäri maailmaa rohkaistaan ​​lähettämään solidaarisia kirjeitä ja kortteja Zolatavalle, jotka toimitetaan Valko-Venäjän suurlähetystöille useissa maissa 6. marraskuuta, Zolatavan 46-vuotissyntymäpäivänä.


Syyskuun 6. päivästä alkaen fyysisiä kortteja ja kirjeitä, joissa kerrotaan solidaarisuudesta Maryna Zolatavalle, kerätään RSF:n päämajassa Pariisissa, sekä RSF:n maatoimistoissa Itävallassa, Saksassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.


Vaihtoehtoisesti kannattajat voivat myös lähettää online-viestejä postcardsformaryna@rsf.org osoitteeseen. RSF toimittaa kortit, kirjeet ja viestit samanaikaisesti Valko-Venäjän suurlähetystöille useissa maissa 6. marraskuuta Zolatavan 46-vuotissyntymäpäivänä. Valko-Venäjän suosituimman riippumattoman uutissivuston TUT.BY:n päätoimittaja Zolatava ansaitsee kansainvälistä tukea.


Kolme vuotta Lukašenkon hallinnon säälimättömän tukahduttamisen jälkeen on tärkeämpää kuin koskaan mobilisoida kansainvälistä tukea Maryna Zolatavan kaltaisten rohkeiden valkovenäläisten toimittajien rohkaisemiseksi. Kannustamme kaikkia ihmisiä osoittamaan Marynalle solidaarisuutta ja lähettämään selkeän viestin Valko-Venäjän viranomaisille siitä, että toimittajien vangitseminen ja riippumattomien tiedotusvälineiden vaientaminen on täysin mahdotonta hyväksyä. On aika #FreeZolatava yhdessä muiden telkien takana olevien 33 toimittajan Valko-Venäjällä kanssa, sanoo RSFn kampanjajohtaja Rebecca Vincent.


Maryna Zolatava on ollut vangittuna 18. toukokuuta 2021 lähtien, ja hän istuu tällä hetkellä 12 vuoden tuomiota Minskin vankilassa yhdessä TUT.BY:n johtajan Liudmila Chekinan kanssa. Elokuussa heidät lisättiin Lukašenkon hallinnon "ääriliikkeiden" luetteloon, mikä tarkoittaa, että heiltä kielletään kaikki julkiset tehtävät Valko-Venäjällä, ja poliisi voi seurata heidän taloustietoja,  sekä seurata heitä, kun heidät vapautetaan vankilasta.


Zolatava ja Chekina joutuivat Valko-Venäjän viranomaisten käynnistämän ankaraan hyökkäyksen kohteeksi Aleksandr Lukašenkon vilpillisen uudelleenvalinnan jälkeen elokuussa 2020. Valko-Venäjällä on tällä hetkellä telkien takana yhteensä 34 toimittajaa - heidän joukossaan 10 naistoimittajaa - mikä tekee maasta neljänneksi suurimman toimittajien vanginvartija maailmassa.,


Valko-Venäjä, yksi maailman suurimmista toimittajien vangitsijoista, jatkaa putoamistaan World Press Freedom -indeksissä ja on tällä hetkellä sijalla 157. 180 maan joukossa.

Comments


bottom of page