top of page

Filippiineillä taas raaka toimittajamurha

Toimittajat ilman rajoja (RSF) kehottaa Filippiinien syyttäjiä tekemään kaikkensa tunnistaakseen henkilöt, jotka ovat syyllistyneet radio-ohjelman juontajan sopimustyyliseen murhaan. Cresencio “Cris” Bunduquin ammuttiin aamuyöllä

31. toukokuuta Calapan Cityssä Oriental Mindoron maakunnassa.


Cresencio “Cris” Bunduquin – DWXR 101.7FM:n, online-radion MUX:n ja usean muun kanavan "Batita at Talakayan” -ohjelman juontaja – ammuttiin neljä kertaa noin klo 4.20. hänen lähdettyä kotoaan. Kaksi asemiestä moottoripyörällä, joista Bunduquinin poika tavoitti ja tappoi yhden, pakenivat paikalta.


AFP:n, Agence France-Presse, mukaan DWXR:n johtaja Jester Joaquin on kertonut että Bunduquin oli hänelle äskettäin myöntänyt saaneensa tappouhkauksia liittyen työhönsä.


Viimeisimmissä lähetyksissään Bunduquin oli tuominnut paikallisen poliittisen korruption, maakunnan laittoman vedonlyöntimafian ja ennen kaikkea olosuhteet, jotka liittyivät viime helmikuussa lähistöllä tapahtuneeseen öljyvuotoon Princess Empress -aluksesta, 50-vuotiaasta tankkerista, jonka käyttölupa oli mennyt umpeen.


- Kaikki viittaa siihen, että Cris Bunduquin murhattiin kostoksi hänen journalistisista kommenteistaan. Tämä järkyttävä murha ei saa jäädä rankaisematta, ja kehotamme Oriental Mindoron provinssin syyttäjänvirastoa tekemään kaikkensa tekijöiden ja ennen kaikkea yllyttäjien tunnistamiseksi ja saattamiseksi tuomarin eteen. Toimittajiin kohdistuvien väkivaltarikosten rankaisemattomuuden noidankehä on katkaistava,

sanoo Daniel Bastard, RSF:n Aasian ja Tyynenmeren deskin vastaava.


RSF:n lehdistönvapausindeksin mukaan Filippiineillä murhataan vuosittain keskimäärin kolme - neljä toimittajaa. Filippiinit sijoittuu indeksin häntäpäähän, 132. paikalle 180 maasta.



bottom of page