top of page

Ennätysmäärä pidätettyjä, naiset yhä ahtaammalla


Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) uunituore vuosiraportti kertoo karua kieltä journalismin tilasta ja vaaroista maailmalla. RSF:n johtaja Christophe Deloire vaatii aktiivisia ja kiireisiä toimia häikäilemättömiä yksinvaltiaita vastaan.

“Diktatoriset ja autoritaariset hallitukset täyttävät vankilansa nopeammin kuin koskaan vangitsemalla toimittajia. Ennätysmäärä pidätettyjä toimittajia vahvistaa uhkaavan ja kiireellisen tarpeen vastustaa näitä häikäilemättömiä hallituksia. Meidän on laajennettava aktiivista solidaarisuuttamme kaikille niille, jotka kantavat journalistista ihannetta vapaudesta, riippumattomuudesta ja moniarvoisuudesta”, vetoaa Deloire.

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailmaa. Määrä on yli 13 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna, jolloin tehtiin aiempi kielteinen ennätys. Aktiivisimpia vangitsijoita ovat Kiina (110 pidätettyä), Myanmar (62), Iran (47), Vietnam (39) sekä Valko-Venäjä(31). Naisia on pidätettyinä 78, mikä on peräti 30 % kasvu viime vuoteen ja aiempaan ennätykseen.

”Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten. Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna, ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on monin tavoin merkittävästi pahentanut tilannetta. Ukrainassa on kuollut ainakin kahdeksan toimittajaa ja Venäjälläoikeastaan koko vapaa media on tukahdutettu. Poikkeuksellisen törkeä on arvostetun tutkivan toimittajan Ivan Safronovin 22 vuoden tuomio, joka langetettiin täysin julkisten tietojen kertomisesta”, listaa Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Työssään sai surmansa lähes 60 – valtaosa tarkoituksella surmattuina

Toimittajia on kuollut tänä vuonna väkivaltaisesti kaikkiaan 57. Hälyttäviä tekijöitä on monia.

”Menetimme toimittajia miltei 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja yhä enemmän heistä oli naisia. Naisten osuus työssään kuolleista toimittajista oli vain 4 % kaksi vuotta sitten, nyt jo 12 %. Todella pelottavaa on, että tänä vuonna surmansa saaneista lähes 80 % tapettiin tarkoituksella heidän työhönsä liittyen”, kuvailee Grüne-Luoma.

Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut sotatilanteessa surmansa saaneiden osuutta, vaarallisin maa toimittajille on Meksiko 11 surmatulla toimittajalla. Yhdistettynä Haitinkuuteen ja Brasilian kolmeen kuolonuhriin, Meksikon karmea tilasto nostaa Etelä-Amerikan kaikkiaan maailman vaarallisimmaksi alueeksi toimittajille.

Kateissa toimittajia on maailmalla kaikkiaan peräti 49, joista kaksi on kadonnut tänä vuonna. Panttivankeina on 65 toimittajaa, kaikki heistä Lähi-idässä. Ylivoimaisesti suurin riski joutua panttivangiksi on Syyriassa, jossa toimittajia on kaapattuina 42.

bottom of page