top of page

Christophe Deloirea muisteltiin Pariisissa

Päivitetty: 27. kesäk.

Christophe Deloirea muisteltiin Pariisissa lehdistönvapauden ja journalistien väsymättömänä puolustajana. Tuhatkunta Deloiren läheistä, kollegaa ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön edustajaa kokoontui juhannuksen alla Pariisissa kunnioittamaan edesmenneen pääsihteerin työtä journalismin ja journalistien hyväksi.


Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) pääsihteerinä kaksitoista vuotta toiminut Christophe Deloire kuoli 53-vuotiaana 8.6.2024 nopeasti edenneeseen syöpään. RSF järjesti 20. kesäkuuta 2024 Pariisissa tilaisuuden, jossa Deloirea muistelivat työtoverit, opiskelijat ja hänen auttamansa journalistit.

 

Pääsihteerikautensa aikana Deloire nosti RSF:n merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi, joka osallistui julkilausumiin, säädöshankkeisiin ja konferensseihin. Järjestö avasi hänen kaudellaan myös 13 toimistoa Ranskan ulkopuolella. Deloire antoi kasvot kampanjoille vangittujen toimittajien vapauttamiseksi, ja hän toimi pelottomasti myös henkilökohtaisesti heidän apunaan.


Hiljaisen hetken jälkeen Théâtre Libren illan aloitti YK:n pääsihteeri António Guterresin videotervehdys. RSF:n puheenjohtaja Pierre Haski nosti puheenvuorossaan esiin Deloiren kaksi puolta, ”sammumattoman toimintahalun” ja harkinnan, jotka hän pystyi yhdistämään taistelussaan vapaan tiedonvälityksen puolesta. Sitten lavalle nousi joukko entisiä journalismin opiskelijoita, jotka kiittivät arvostetun CFJ-opinahjonsa (Le Centre de Formation des Journalistes) entistä johtajaa siitä, että hän oli valanut heihin eettisen journalismin periaatteet.


Deloire auttoi ahdinkoon joutuneita toimittajia myös henkilökohtaisesti


Christophe Deloiren 12 pääsihteerivuoden aikana vapautettiin ainakin 1600 vangittua journalistia, joista moni oli paikalla myös Théâtre Libressa. Katsomossa pyyhittiin silmäkulmia, kun kiittämään nousivat yksittäiset ihmiset, joita hän oli auttanut paitsi RSF:n kautta myös henkilökohtaisesti. Talebanien pidättämä afganistanilais-ranskalainen toimittaja Mortaza Behboudi totesi, että ilman Christophe Deloirea hän ei seisoisi siinä elävänä:


”Christophe, horjumaton tukesi vaikutti ratkaisevasti vapautumiseeni.”

 

Sahelissa 711 päivää islamistien vankina pitämä Olivier Dubois ja turkkilainen Can Dündar kertoivat omat vapautumistarinansa.  


”Joskus yhden ihmisen merkitys voi olla valtava. Christopheoli sellainen”, Dündar totesi.

 

Tilaisuus pidettiin pääosin ranskaksi, jota käytti myösvenäläinen entinen tv-toimittaja Marina Ovsjannikova, jota RSF auttoi pakenemaan Venäjältäk ennen hänen oikeudenkäyntiään:


”Olen elämäni velkaa Christophe Deloirelle.”

Videoitse puheenvuoron käyttivät myös Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2022 saaneet filippiiniläinen Maria Ressa ja venäläinen Dmitri Murakov, joka kutsui Deloirea ”pelastajaksi”.

Illan mittaan nostettiin esille monia RSF:n hankkeita, joita Deloire oli tarmokkaasti ajanut, mutta pääpaino oli ihmisten muistoilla ihmisestä. Moni mainitsi solmion tai pikemminkin sen puuttumisen; eräs muisteli nähneensä Deloiren kravatti kaulassa kerran viiden vuoden aikana.

Deloire ajoi sinnikkäästi myös Wikileaks-vuotosivuston perustajan Julian Assangen vapauttamista. Hän oli matkalla Englantiin silloinkin, kun Sofi Oksanen ja Jarmo Mäkelä videohaastattelivat häntä Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2021. Assange sai toukokuussa luvan valittaa päätöksestä, jolla hänet olisi luovutettu Yhdysvaltoihin. Stella Assange ilmaisi kiitollisuutensa Deloiren tuesta miehelleen ja surunsa siitä, että tämä ei ehtinyt nähdä Julianin vapauttamista, jonka juristivaimo vakuutti vielä koittavan. Jo viisi päivää muistotilaisuuden jälkeen, 25.6.2024, uutisoitiin Assangen vapautuvan Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.


Viimeisen puheenvuoron käyttivät yhdessä Deloiren assistentti Thibaut Bruttin ja hänen leskensä Perrine Daubas. He käyttivät Christophe Deloiresta ilmaisua ”journalismin ruumiillistuma” ja vetosivat kaikkiin, että taistelu riippumattoman journalismin puolesta jatkuu.

Teksti ja kuvat: Päivi Helander

Emile Rivet, RSF (kuva)Tapahtuman tiedot:

”Le journalisme était le combat de sa vie”

Soirée hommage à Christophe Deloire, Secrétaire général de Reporters sans frontières (RSF)

Théâtre Libre, jeudi 20 juin à 19h, 4 Bd de Strasbourg, Paris. Comments


bottom of page