top of page

YK:n tutkimusta tarvitaan selvittämään Khashoggin mahdollista murhaa

Päivitetty: 5. helmik. 2019

Toimittajat ilman rajoja (RFS) vaatii usean ihmisoikeusjärjestön kanssa, että Turkki pyytäisi YK:n pääsihteeri Antonio Guterresilta selvitysryhmää tutkimaan Saudi-toimittaja Jamal Khashoggin mahdollista murhaa.


"Turkin olisi nyt pyydettävä YK:ta käynnistämään uskottavat ja avoimet tutkimukset", vaatii Committee to Protect Journalists -järjestön varatoimitusjohtaja Robert Mahoney.


Committee to Protect Journalists (https://cpj.org), Human Rights Watch (https://www.hrw.org), Amnesty International (https://www.amnesty.org/en) ja Reporters Without Borders (RSF)( https://rsf.org/en) -järjestöt vaativat riippumatonta, YK:n alaisuudessa tehtävää selvitystä siitä, mikä Saudi-Arabian rooli Khashoggin katoamisessa ja mahdollisessa murhassa on ja kuka on vastuussa operaation tilaamisesta, suunnittelusta ja toteuttamisesta.


"YK:n osallistuminen on paras tae siitä, että erinäiset hallitukset eivät pääse lakaisemaan asiaa maton alle säilyttääkseen kannattavat liikesuhteensa Riadissa", Mahoney sanoo.


Tutkinnasta selvitys ja suosituksia


Ihmisoikeusjärjestöt ehdottavat, että YK:n tutkintaryhmän kokoamat todisteet säilytettäisiin tulevia syytteitä silmällä pitäen. Tutkintaryhmällä olisi oltava mahdollisuudet matkustaa vapaasti tarvittaviin maihin ja haastaa oikeuteen mahdolliset todistajat tai epäillyt ilman häiriöitä.


Turkin, Saudi-Arabian ja kaikkien muiden YK:n jäsenvaltioiden tulisi toimia yhteistyössä YK:n tutkijoiden kanssa varmistaakseen, että nämä saavat kaikki tarvittavat tiedot ja avun tapahtumien selvittämiseksi.


Tutkimuksen helpottamiseksi Saudi-Arabian olisi välittömästi luovuttava diplomaattisuojasta, kuten nimenomaisten tilojen ja virkamiesten loukkaamattomuudesta tai koskemattomuudesta. Wienin yleissopimuksen mukaan myös diplomaattien on noudatettava vastaanottajavaltion lakeja ja määräyksiä.


Turkin olisi siirrettävä kaikki todisteet YK-tutkijoille, myös audiovisuaaliset tiedot, joiden turkkilaiset virkamiehet väittävät paljastavan Khashoggin murhan.

YK:n pääsihteerin tulisi myös julkaista selvitys ja suositukset tutkinnan perusteella.


Khashoggi katosi vieraillessaan maansa lähetystössä


Jamal Khashoggi on työskennellyt useissa Saudi-Arabian arabian- ja englanninkielisissä sanomalehdissä: esimerkiksi Okaz- ja Saudi-Gazette -lehdissä. Hän on työskennellyt myös Saudi daily al-Watanin päätoimittajana.

Joulukuussa 2016 Saudi-viranomaiset tuomitsivat julkisesti Khashoggin, kun hän arvosteli Yhdysvaltain presidenttiehdokasta Donald Trumpia Washingtonissa pidetyssä tapahtumassa. Khashoggi pakeni Saudi-Arabiasta Yhdysvaltoihin kesäkuussa 2017 ja työskenteli tämän jälkeen Washington Postin säännöllisenä kolumnistina.


Jamal Khashoggi katosi vieraillessaan Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa 2. lokakuuta 2018. Khashoggin naisystävä kertoi tiedotusvälineille, että kun Khashoggi lähti konsulaattiin avioliittoasiakirjojen hankkimiseksi, hän jätti naiselle puhelimensa ja kehotuksen ilmoittaa Turkin viranomaisille, jos ei palaisi kahden tunnin kuluttua.


Turkkilaiset viranomaiset uskovat, että Saudi-agentit tappoivat ja hävittivät Khashoggin ruumiin konsulaatissa. Saudi-Arabia on kieltänyt osallistumisensa Khashoggin katoamiseen väittämällä, että toimittaja lähti konsulaatista pian saapumisensa jälkeen. Todisteita tästä ei ole kuitenkaan löytynyt.


Jatkuvia ihmisoikeusrikkomuksia


Sen jälkeen, kun Mohammad bin Salmanista tuli kruununprinssi 2017, Saudi-Aasian viranomaiset ovat laajasti pyrkineet vaimentamaan hallinnon arvostelijoiden äänet maassa. Myös lähes kaikkiin ihmisoikeuksien puolustajiin, pappeihin, toimittajiin ja tutkijoihin on kohdistunut pidätysten uhkaa ja pidätyksiä.


Saudi-Arabiassa toimittajia, jotka kertovat korruptiosta, naisten oikeuksista ja muista hallinnon näkökulmasta arkaluonteisista asioista, uhkaa enemmän kuin vuoden pituinen vankeustuomio.


The Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan myös merkittävät naisten ihmisoikeuksien puolustajat Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan ja Aziza al-Yousef on pidätetty kuukausiksi mielivaltaisesti, ilman syytettä. Nämä naisaktivistit ja monet muut voivat joutua kohtaamaan pitkän vankilatuomion, jopa kuolemanrangaistuksen, joka seuraa vilpillistä, epäoikeudenmukaista ​​oikeudenkäyntiä.


Tutkijana Saudi-Arabian yleinen syyttäjä


Turkin viranomaiset ilmoittivat aloittavansa rikostutkinnan Khashogin katoamisesta. Osana tätä tutkimusta Saudi-Arabian konsulaatissa tehtiin rikostekninen tutkinta. Tutkimuksesta saadut tiedot jaettiin tiedotusvälineille. Lehdistölle on myös vuotanut ääni- ja videotallenteita, jotka todistavat osaltaan Khashoggin murhasta konsulaatissa.


Saudi-Arabian kuningas määräsi 15. lokakuuta yleisen syyttäjän aloittamaan tutkimuksen Khashoggin katoamisesta. Saudi-Arabian viranomaisten tutkimuksen riippumattomuus on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kyseenalainen, koska viranomaisten epäillään osallistuneen murhaan.


"Puolueeton tutkinta on välttämätön, jotta Jamal Khashoggi saisi oikeutta", Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christopher Deloire sanoo.


"Jamal Khashoggin perhe ja muu maailma ansaitsevat totuuden siitä, mitä Khashoggille tapahtui", Louis Charbonneau, YK:n alaisen Human Rights Watch -järjestön johtaja toteaa puolestaan.

"Jos Saudi-Arabian hallitus ei osallistunut Jamal Khashoggin katoamiseen, sille on eniten hyötyä siitä, että puolueeton YK:n tutkimus selvittää tapahtumat", Sherine Tadros, Amnesty Internationalin New Yorkin toimiston johtaja sanoo.


"Ilman uskottavaa YK-tutkintaa Saudi-Arabian päälle jää roikkumaan epäilyksen pilvi, sanovat sen johtajat mitä tahansa Khashoggin häviämisestä."


TEKSTI: Arja Krank

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page