top of page

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: toimittajien tappamisen on loputtava

Päivitetty: 7. heinäk.

Yhdessä Journalistiliiton kanssa järjestimme tänään Kansalaistorilla Helsingissä kuvauksen symboloimaan kaikkia niitä journalisteja, jotka ovat menettäneet henkensä Gazan verilöylyn aikana. 

Tavoitteenamme on kirkastaa journalistisen työn merkitystä Gazan hädän ilmentäjänä.


Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko: humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset toimittajien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta.  

 

Näin edellyttää kansainvälinen oikeus.  

 

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on antanut päätöslauselman toimittajien suojelemisesta sodan aikana. Yhdeksän vuotta sitten hyväksytty päätöslauselma 2222 korostaa sitä, että toimittajiin kohdistuvat surmat on tutkittava ja kyettävä viemään oikeuden käsiteltäväksi.  

 

Toimittajiin kohdistuva väkivalta ja tappaminen ovat hyökkäyksiä yleisön tiedonsaantioikeutta vastaan. Tilanne Gazassa on täysin kestämätön. Tapettujen toimittajien määrä jatkaa kasvuaan. Yhteensä 120 journalistia on jo menehtynyt konfliktin aikana.  

 

Toimittajat ilman rajoja RSF ja Journalistiliitto vaativat sodan osapuolia tekemään kaikkensa ajantasaisen tiedonvälistyksen turvaamiseksi Gazassa. Ilman päivittäistä journalistista raportointia kukaan meistä ei voi riittävällä tavalla ymmärtää, mitä sodankäynnin keskellä tapahtuu juuri nyt. Sodan tapahtumia on voitava arvioida ajantasaisesti – ei vasta sen jälkeen, kun taistelut ja väkivalta on lakannut.  

 

 

Toimittajat ilman rajoja – Suomi ry 

Suomen Journalistiliitto 


Kuvat : Markus Pentikäinen댓글


bottom of page