Tältä näyttää noin sadan ihmisen joukko journalisteja ja media-alan ammattilaisia. Gazan sodassa yhdeksän viime kuun ajan heitä on kuollut jo yli sata.
Journalistiliitto ja Toimittajat ilman rajoja (RSF) kutsuivat jäseniään kuvaukseen Kansalaistorille Helsinkiin symboloimaan kollegoja, jotka ovat menettäneet henkensä verilöylyn aikana. Kuvaus on osa syksyllä käynnistyvää kansainvälistä kampanjaa, jonka tavoite on kirkastaa journalistisen työn merkitystä Gazan hädän ilmentäjänä.
Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko: humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta.
Journalisteihin ja media-alan ammattilaisiin kohdistuva väkivalta ja tappaminen ovat hyökkäyksiä yleisön tiedonsaantioikeutta vastaan. Tilanne Gazassa on täysin kestämätön.
Toimittajat ilman rajoja RSF ja Journalistiliitto vaativat sodan osapuolia tekemään kaikkensa ajantasaisen tiedonvälityksen turvaamiseksi Gazassa. Ilman päivittäistä journalistista raportointia kukaan meistä ei voi riittävällä tavalla ymmärtää, mitä sodankäynnin keskellä tapahtuu juuri nyt. Sodan tapahtumia on voitava arvioida ajantasaisesti – ei vasta sen jälkeen, kun taistelut ja väkivalta ovat lakanneet.
Kuva: Markus Pentikäinen
--
KANNANOTTO
Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava
Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana.
Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta.
Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on antanut päätöslauselman journalistien suojelemisesta sodan aikana. Yhdeksän vuotta sitten hyväksytty päätöslauselma 2222 korostaa sitä, että journalisteihin kohdistuvat surmat on tutkittava ja kyettävä viemään oikeuden käsiteltäväksi.
Journalisteihin kohdistuva väkivalta ja tappaminen ovat hyökkäyksiä yleisön tiedonsaantioikeutta vastaan. Tilanne Gazassa on täysin kestämätön. Tapettujen journalistien määrä jatkaa kasvuaan. Yli sata journalistia on jo kuollut konfliktin aikana.
Toimittajat ilman rajoja (RSF) ja Journalistiliitto vaativat sodan osapuolia tekemään kaikkensa ajantasaisen tiedonvälistyksen turvaamiseksi Gazassa. Ilman päivittäistä journalistista raportointia kukaan meistä ei voi riittävällä tavalla ymmärtää, mitä sodankäynnin keskellä tapahtuu juuri nyt. Sodan tapahtumia on voitava arvioida ajantasaisesti – ei vasta sen jälkeen, kun taistelut ja väkivalta ovat lakanneet.
Toimittajat ilman rajoja – Suomi ry
Suomen Journalistiliitto
Comments