top of page

Turkin sananvapaustilanne on hälyttävä

Kansainvälinen järjestö Toimittajat ilman rajoja vetoaa Turkin viranomaisiin vapauttaakseen syytteistä toimittaja Erol Önderoğlun, joka myös edustaa järjestöä Turkissa, sekä ihmisoikeusaktivisti Şebnem Korur Fincancın ja kirjailija Ahmet Nesinin. Kolmikko on syytteessä terroristipropagandan levittämisestä, rikosten suvaitsemisesta ja rikokseen yllyttämisestä. Kaikki syytteet ovat perättömiä.


Kukin heistä toimi vuorollaan symbolisesti päätoimittajana viikon ajan touko-kesäkuussa 2016 kurdivähemmistön Özgür Gündem -lehdessä. Kampanjaan osallistui myös useita muita tunnettuja turkkilaisia. Lisäksi Önderoğlu kirjoitti lehteen toukokuussa 2016 kolme Turkin turvallisuusviranomaisia käsittelevää artikkelia.


Önderoğlu, Fincanci ja Nesin vangittiin kesäkuussa 2016 ja viranomaiset lakkauttivat lehden lokakuussa 2016. Tuomio luetaan oikeudenkäynnissä maanantaina 15.4. Istanbulissa, ja syyttäjä vaatii heille kullekin yli 14 vuoden vankeusrangaistusta.


Tapaus edustaa vain murto-osaa toimittajia vastaan nostetuista tekaistuista syytteistä Turkin ahtaassa sananvapaustilanteessa. Yli 100 journalistia on vankilassa toimittajan työhön liittyen. Heistä suurin osa on vangittu maassa heinäkuussa 2016 tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen ja monet syytetyistä kuuluvat maan kaakkoisosan kurdivähemmistöön. Suomalaisittain tunnetuin on toimittaja Ayla Albayrakin vuonna 2017 saama vankilatuomio, joka kuitenkin kumottiin viime marraskuussa.


Toimittajien työhön kohdistuvat syytökset ovat tarkoitettu hiljentämään poliittista oppositiota ja muita presidentti Erdogania kritisoivia ääniä. Vallankaappausyrityksen jälkeen noin 170 päivälehteä on suljettu. Edelleen toiminnassa olevat mediat ovat hallitusmyönteisiä ja osa kuuluu suoraan presidentin lähipiirin omistukseen.


Toimittajat ilman rajoja Suomen osasto esitti perjantaina 12.4. Suomen ulkoministeriön edustajille vetoomuksen toimia konkreettisesti Önderoğlun, Fincancin ja Nesinin syytösten vapauttamisen edistämiseksi. Ministeriön edustajat vastasivat selvittävänsä mahdollisuudet tarkkailla oikeudenkäyntiä joko Suomen oman tai EU:n edustuston kautta. Suomella on edustusto pääkaupungissa Ankarassa ja konsulaatteja mm. Istanbulissa.


Järjestö muistuttaa, että Turkki on Euroopan neuvoston jäsen ja maata sitoo Euroopan ihmisoikeussopimus. Järjestön julkaisemassa vuoden 2018 Maailman lehdistönvapausindeksissä Turkki on 180 arvioidusta maasta sijalla 157.


Lisätietoja:


Thomas Slätis Varapuheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja 044 277 8840 thomas.slatis@helsinki.fi

Jarmo Mäkelä Puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja 040 844 2609 jarmoamakela@gmail.com

bottom of page