top of page

SERBIA: Neljä miestä tuomittiin toimittaja Slavko Ćuruvian murhasta

Päivitetty: 4. kesäk. 2020

Belgradin tuomioistuin tuomitsi neljä Serbian entistä turvallisuusvirkailijaa toimittaja Slavko Ćuruvian murhasta. Presidentti Slobodan Milosevicin hallintoa kritisoinut Ćuruvija murhattiin huhtikuussa 1999.


— Olemme tyytyväisiä näihin symbolisiin tuomioihin, jotka osoittavat, että Serbian viranomaiset ovat sitoutuneita kunnioittamaan oikeusvaltion periaatteita ja taistelemaan rankaisemattomuutta vastaan, sanoo RSF:n EU:n ja Balkanin toimipisteen johtaja Pauline Adès-Mevel.

Serbian mediarikkomuksia seuraavan Cenzolovka-sivuston mukaan Serbian entinen turvallisuuspäällikkö Radomir Marković ja turvallisuuspalvelun upseeri Milan Radonjić tuomittiin murhaan yllyttämisestä 30 vuoden vankeusrangaistuksiin. Salaisen palvelun agentit Ratko Romić ja Miroslav Kurak saivat murhan toteuttamisesta 20 vuoden vankeusrangaistukset.


Uutissivusto B92 mukaan Ćuruvijan murhan tilasivat korkean tason virkamiehet.


— Oikeusjärjestelmän on edelleen jatkettava pyrkimyksiään tuomita kaikki Slavko Ćuruvian murhaan osallistuneet henkilöt, mukaan lukien määräyksen antanut henkilö.


Ensimmäistä kertaa Serbian historiassa toimittajan murhasta annettiin tuomiot.


RSF huomauttaa kahden serbialaisen toimittajan murhat ovat vielä ratkaisematta ja vaatii tutkinnan uudelleenaloittamista. Dada Vujasinović murhattiin huhtikuussa 1994 ja Milan Pantić kesäkuussa 2001. Myös entisen Jugoslavian sodan aikana yli 30 toimittajaa katosi tai tapettiin.

Serbia on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä sijalla 76. Indeksissä on yhteensä 180 maata.Petri Tyynmaa

Comentarios


bottom of page