top of page

Reportrar utan gränser ber domstolen ta hänsyn till det journalistiska arbetet i Estoniadokumentär

Reportrar utan gränser (RSF) vädjar till åklagare och domstol att i rättegångenmot den svenska journalisten Henrik Evertsson ta hänsyn till allmänintresset. Hans journalistiska arbetet har lett till nya upptäckter som föranleder vidare undersökning kring Estoniakatastrofen 1994 då 852 personer dog.


I Discovery Networks nya dokumentärserie ”Estonia – fyndet som ändrar allt” framkommer det att det finns ett fyra meter stort hål i skrovet på det förlista passagerarfartyget Estonia. Uppgifterna ska ha kommit fram när journalisten Henrik Evertsson och ROV-operatören Linus Andersson filmade vraket med hjälp av en robotkamera på Östersjöns botten. 


M/S Estonia förliste den 28 september 1994 och 852 personer från 17 länder drunknade. Det är den största havsolyckan i Östersjön i fredstid någonsin. Enligt den officiella versionen sjönk fartyget sedan bogvisiret öppnats upp under kraftig storm. 


Sedan 1995 skyddas vraket av ett avtal mellan Sverige, Finland och Estland som förbjuder dykning på vraket, som i avtalet klassas som en grav. Henrik Evertsson and Linus Andersson var medvetna om detta när de beslutade sig för att filma vraket. 


Till Reportrar utan gränser (RSF) säger Henrik Evertsson att han intervjuade flera personer som ställde sig tveksamma till den officiella versionen till varför fartyget förliste. Rent journalistiskt ansåg Henrik Evertsson att det därför var viktigt att filma vraket.


– Oavsett vad som orsakat det hål i vraket som visas i serien har det lett till att de svenska, finska och estniska regeringarna anser att uppgiften är så viktig att de beslutat sig för att följa upp fyndet med nya undersökningar. Det visar hur viktig journalistik kan vara för att sprida information till inte bara allmänheten, utan även myndigheterna,  säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.


M/S Estonia ligger på internationellt vatten och avtalet för att skydda vraket är påskrivet av alla länder kring Östersjön, utom Tyskland. Detta var Henrik Evertsson och Linus Andersson medvetna om när de i arbetet med dokumentärserien bestämde sig för att filma vraket och valde att färdas på ett tyskregistrerat fartyg. De dök aldrig själva på vraket, utan filmade med hjälp av en fjärrstyrd kamera, som inte heller trängde in i vraket. Allt skedde under övervakning av den finska kustbevakningen som inte ingrep. 


– Dokumentären är ett journalistiskt verk med stort allmänintresse. Journalisten har varit medveten om lagen, och tagit stor hänsyn i sitt arbete för att kontrollera de vittnesmål han samlat in, säger Jarmo Mäkelä, ordförande för RSF Finland. 


Henrik Evertsson och Linus Andersson åtalas för att ha brutit mot lagen från 1995 som skyddad M/S Estonia som en gravplats. Lagen har aldrig prövats i rätten tidigare, men Henrik Evertsson och Linus Andersson hotas av två års fängelse. 


– Vi vädjar till åklagaren och rätten att ta hänsyn till allmänhetens rätt till information. Henrik Evertssons arbete är ett svar på många av de omkomnas familjernas önskan om en vidare undersökning om vad som hände den där natten i september 1994. Journalisten har verkat för allmänintresset, säger Pavol Szalai, ansvarig för Europeiska unionen och Balkan på RSF i Paris, Frankrike.   


Åtalet mot Henrik Evertsson och Linus Andersson prövas vid Göteborgs tingsrätt i januari 2021. 


Sverige rankas på plats 4 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.


För mer information eller kommentarer kontakta:


Thomas Slätis

Viceordförande, RSF Finland

m. 044 277 8840

Comments


bottom of page