top of page

Ny rapport ger röst åt Västsaharas tystade journalister

I en ny rapport om pressfriheten i Västsahara sätter Reportrar utan gränser ljuset på ett område som till stor del är avskärmat från omvärlden, en vit fläck på kartan som knappt några journalister tillåts bevaka.

Av rapporten Western Sahara, a desert for journalists framgår att den mediala tystnaden i Västsahara är ett resultat av konstant förföljelse och förtryck av lokala västsahariska journalister som försöker rapportera vid sidan av de officiella marockanska nyhetskanalerna. Därutöver är det nästintill omöjligt för utländska journalister att arbeta i området.

Marocko nekar systematiskt tillträde för utländska journalister som vill besöka Västsahara. Landet straffar också de lokala journalister som via sociala medier försöker ge en kompletterande bild till den officiella marockanska nyhetsrapporteringen från området. Dessa metoder som pågått i åratal har bidragit till att Västsahara förvandlats till en vit fläck på den mediala världskartan.

Reportrar utan gränsers nya rapport ger bland annat röst åt de många västsahariska journalister som dömts till långa fängelsestraff för sin rapportering. Det är röster som sällan hörs och som spelar en viktig roll i strävan att få fred i regionen.

Rapporten tar också upp den kollektiva glömska som tycks omgärda Västsahara, och vilken roll som internationella medier och den västsahariska befrielsefronten Front Polisario spelar. Front Polisarios kommunikéer ifrågasätts allt oftare av yngre västsahariska journalister som repetitiv propaganda. 

Denna nya generation västsahariska journalister har på olika sätt lyckats besegra många av de hinder som satts upp för att hindra en mer oberoende journalistisk rapportering. De har etablerat sig som värdefulla källor för inte bara utländsk media, utan även för de många internationella organisationer som försöker skaffa sig en bild av situationen i det av Marocko ockuperade Västsahara. 

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex rankas Marocko på plats 135 av 180 länder. Rapporten Western Sahara, a desert for journalists har tagits fram av Reportrar utan gränser Spanien. 

Rapporten finns att läsa på engelska här.


För mer information eller kommentarer kontakta:


Jarmo Mäkelä

Ordförande, Reportrar utan gränser Finland

+358 40 844 2609


Thomas Slätis

Viceordförande, Reportrar utan gränser Finland

+358 44 277 8840

留言


bottom of page