top of page

Maltan toimittajamurha: oikeus alkaa vähitellen toteutua


Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) on tyytyväinen, että Maltalla syksyllä 2017 autopommilla surmatun journalistin Daphne Caruana Galizian murhaoikeudenkäynti viimeinkin edistyy. Yksi syytetyistä tunnusti osallisuutensa veritekoon, ja hänet tuomittiin 15 vuoden vankeuteen. Lisäksi kolme miestä on pidätetty epäiltynä Caruanan tappaneen autopommin toimittamisesta. Oikeuden toteutuminen on kuitenkin viivästynyt pahoin, ja näiden ensiaskelten jälkeen on pikaisesti edettävä, jotta kammottavan rikoksen tekijät saadaan vastaamaan teoistaan.


Helmikuun 23. päivänä 2021 Vincent Muscat tuomittiin Maltalla 15 vuodeksi vankeuteen ja maksamaan 42 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Muscat tunnusti osallistuneensa Daphne Caruana Galizian murhaan lokakuussa 2017 muun muassa asettamalla pommin, joka toimittajan tappoi. Muscat on yksi kolmesta syytetystä, jotka ovat olleet tutkintavankeudessa joulukuusta 2017. Muut kaksi, veljekset Alfred and George Degiorgio, kiistävät edelleen osallisuutensa.


Samana päivänä, kun Muscatille luettiin tuomio, pidätettiin kolme miestä, joiden epäillään toimittaneen pommin. Veljekset Adrian ja Robert Agius sekä heidän kumppaninsa Jamie Vella oli pidätetty murhatutkinnan yhteydessä jo 4.12.2017 (samoin kuin seitsemän muuta), mutta heidät vapautettiin pian, eikä syytteitä tuolloin nostettu. Heidät kuitenkin mainitaan myös RSF:n ja The Shift News -verkkouutissivuston lokakuussa 2018 julkaisemassa raportissa, jossa arvioidaan Maltan viranomaistutkinnan puutteita ensimmäisenä vuonna murhan jälkeen.


Näitä kolmea sekä G. Degiorgiota kuultiin oikeudessa myös illalla 24.2.2021. Kaikki neljä kiistivät syyllisyytensä murhaan. Poliisin mukaan kaikki Caruanan tapaukseen liittyvät henkilöt on nyt otettu kiinni. RSF painottaa, että myös surmatyön suunnittelijat ja tilaajat on saatava oikeuden eteen.


”Viime aikojen toimet Daphne Caruana Galizian murhan selvittämiseksi ovat vasta ensimmäisiä askeleita kohti oikeuden toteutumista. Prosessin viiveet herättävät kysymyksen, miksi on kestänyt yli kolme vuotta päästä edes tähän pisteeseen. Vaikka Vincent Muscat tuomittiin hänen tunnustettuaan rikoksen, edelleenkään ketään vastaan ei ole käyty oikeutta tuomioistuimessa. On välttämätöntä pikaisesti selvittää jokainen, jolla on jokin kytkös tähän hirvittävään rikokseen, ja käsitellä tapahtumat asianmukaisesti oikeusistuimessa. RSF on sitoutunut taistelemaan, jotta Daphnelle saadaan oikeutta”, sanoo järjestön kansainvälinen kampanjajohtaja Rebecca Vincent.


Caruana Galizian perhe sanoi toivovansa, että tästä alkaa matka kohti oikeuden täyttä toteutumista. He huomauttavat lisäksi, että Daphne Caruana Galizian makaaberi murha oli suunniteltu teko, joka olisi pitänyt voida estää.


Syyt kolmen vuoden viiveeseen murhan käsittelyssä ovat epäselvät. Vincent Muscat oli kaksi vuotta sitten anonut presidentin armahdusta vastineeksi murhaa koskevista tiedoista. Tammikuussa 2021 Maltan pääministeri Robert Abela viimein hylkäsi pyynnön. Hänen mukaansa viimeisimmät käänteet osoittavat Maltan olevan todellinen oikeusvaltio – toisin kuin kansainväliset asiantuntijaorganisaatiot kuten Venetsian komissio ja Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous ovat todenneet.


Murhan suunnittelusta syytetty Yorgen Fenech on edelleen tutkintavankeudessa, ja todisteiden kokoaminen häntä vastaan jatkuu. Murhan toteutuksen välikädeksi tunnustautunut Melvin Theuma armahdettiin viime vuonna vastineeksi surmatyön tiedoista, ja hän todisti oikeudessa ensimmäistä kertaa tammikuun lopulla 2021. Edellisenä kesänä hän oli ollut teho-osastolla teräaseesta tulleiden vammojen vuoksi, jotka poliisi katsoi itse aiheutetuiksi. Caruana Galizian murhaa, sen todisteita ja tutkintaan liittyviä puutteita on selvittänyt myös riippumattomien tahojen yhteenliittymä, jonka toiminta jatkuu edelleen.


RSF:n lehdistönvapausindeksissä 2020 Malta oli sijalla 81, mikä on 34 sijaa alempana kuin kolme vuotta aikaisemmin, ennen Caruana Galizian murhaa. 


Daphne Caruana Galizia tutki ja kirjoitti varsinkin korruptiosta Maltalla. Hänet murhattiin autopommilla 16.10.2017. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja / Reporters without borders on seurannut hänen murhansa käsittelyä useissa artikkeleissaan, joista alla muutama:


Käännös Päivi Helander
Comments


bottom of page