top of page

”Kun Venäjästä kirjoittaa, Venäjä reagoi” – Sofi Oksanen ottaa kantaa sananvapauden puolesta

Kirjailija Sofi Oksasen mukaan Venäjästä kirjoittavat toimittajat ja kirjailijat joutuvat jatkuvasti Venäjän harjoittaman informaatiosodankäynnin kohteiksi. ”Kun kirjoittaa Ukrainasta tai muuten Venäjään liittyvistä asioista, Venäjä reagoi väistämättä”, kertoo itsekin Venäjän masinoiman häirinnän kohteeksi joutunut Oksanen. Toimittajat ilman rajoja ry:n järjestämässä tilaisuudessa Helsingin Kirjamessuilla otettiin muutenkin voimakkaasti kantaa sananvapauden ja demokratian turvaamisen puolesta.


Kirjailija Sofi Oksanen on profiloitunut suomalaisen sananvapauden puolustajien ehdottomaan eturiviin. Oksanen on juuri tehnyt merkittävän lahjoituksen Toimittajat ilman rajoja ry:n työhön ja puhui järjestön tilaisuudessa Helsingin Kirjamessujen avajaispäivänä Messukeskuksessa.


”Syy lahjoitukseen on se, että toimittajien työolosuhteita on suojeltava. Kansalaisilla on oikeus totuudenmukaisiin uutisiin. Itse haluan lukea myös ne uutiset, jotka uhkaavat jäädä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi kirjoittamatta.”


Oksanen tietää henkilökohtaisesti, että tärkeistä asioista kirjoittavat voivat joutua monenlaisen häirinnän kohteiksi. Riski koskee Suomessa varsinkin niitä, jotka kirjoittavat Venäjästä.


”Kun kirjoittaa Ukrainasta tai muuten Venäjään liittyvistä asioista, niin väistämättä Venäjä reagoi. Esimerkiksi kun Saara Jantusen kirja Infosota ilmestyi, koimme Helsingin Kirjamessuilla häirintää kirjaan liittyvissä keskusteluissa.”


Lue koko tiedote täältä.

ความคิดเห็น


bottom of page