top of page

Itävallan äärioikeisto yltyi solvaamaan kokenutta toimittajaa

Itävaltalaisen Vapauspuolue FPÖ:n tiedottaja Hans-Jörg Jenewein pyrki "maalittamaan" arvostetun toimittajan. RSF pelkää Itävallan lehdistönvapauden kaventuvan äärioikeistolaisen hallituspuolueen toimien seurauksena.

kuva: dr

Itävaltalainen äärioikeistolaiseksi mielletty Vapauspuolue FPÖ:n kerrotaan hyökänneen jälleen maan yleisradio ORF:ia (saks. Österreichischer Rundfunk) vastaan. Tällä kertaa solvauksien kohteeksi joutui toimittaja Wolfgang Wagner.


Vapauspuolueen tiedottaja Hans-Jörg Jenewein mukaan Wagnerin 5. helmikuuta esitetty haastattelu presidentti Alexander Van der Bellen kanssa oli tyypillistä vakaumuksellista journalismia, jossa toimittaja pyrkii ajamaan omaa henkilökohtaista agendaansa. Tästä syystä hän kokee, että yleisradio ORF:n tulisi järjestää henkilöstönsä ”päät ja raajat uudestaan”.


Jenewein myös vaati Wagnerin välitöntä poistamista studiosta, koska hänen toimintansa muistutti ”itäsaksalaista uutispropagandaa”. Hän kuvaili haastattelutilannetta törkeäksi vaikuttamisyritykseksi, jossa ammattitaidoton toimittaja tivasi presidentti Van der Belleniltä pelkästään sellaisia vastauksia, joita vasemmisto haluaisi kuulla.


Itävallan yleisradion pääjohtaja Alexander Wrabetzin sekä koko toimituksen kerrotaan reagoineen hyvin voimakkaasti Jeneweinin esittämään kritiikkiin.


Myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) pitää Euroopassa lisääntynyttä mediavastaisuutta vaarallisena ilmiönä. Suomen puoluepoliittisella kentällä varsinkin Perussuomalaiset ja heistä irtaantuneet Siniset ovat profiloituneet median ja Yleisradion arvostelijoina.


Toimittajien uskottavuus pyritään murtamaan


Toimittajat ilman rajoja -järjestö katsoo Jenewein kommenttien toimivat jatkumona hänen puolueensa avoimelle mediavastaisuudelle. RSF:n mukaan FPÖ pyrkii murtamaan toimittajien uskottavuuden nimittelemällä heitä epäpäteviksi ja puolueellisiksi.


Todellisuudessa maalittamisen kohteeksikin joutuneella Wagnerilla on poikkeuksellisen vahvat näytöt, ja hän on toistuvasti osoittanut poliittista riippumattomuutta käsittelemällä hyvinkin arkaluonteisia poliittisia aiheita.


- Vapauspuolue hyökkää tietoisesti yksittäisiä toimittajia vastaan, jotta heidät saataisiin hiljennettyä. Tätä kautta he pystyvät heikentämään koko mediakenttää. Vaikka (Wagneria kohtaan) esitetty kritiikki onkin täysin perusteetonta, niin tästä huolimatta se voi tahrata ORF:n mainetta riippumattomana toimijana, RSF:n Euroopan unionin ja Balkanin toimipisteen johtaja Pauline Adés-Mével toteaa.


RSF:n Itävallan toimiston mukaan kyseessä on suora hyökkäys lehdistönvapautta, ja siten koko Itävallan demokratiaa vastaan.


- Meidän on puolustauduttava tällaiselta ilmiöltä. Vapauspuolue etsii kaiken aikaa mahdollisuutta siihen, että he voisivat vaatia organisaatio- ja henkilöstömuutoksia maan Yleisradioon. Me emme yksinkertaisesti voi sallia heidän pyrkimyksiään rajoittaa itsenäisten tiedotusvälineiden toimintaa ja vapautta, RSF:n toimistolta sanotaan.


Lehdistönvapauden uskotaan heikentyneen Itävallassa oikeistopopulistisen ja äärioikeistolaisen FPÖ:n noustua maan hallitukseen vuoden 2017 joulukuussa. Tähän saakka Itävalta on ollut yksi Euroopan unionin vapaimmista maista, mitä tulee lehdistönvapauteen.


Itävalta on RSF:n kansainvälisellä lehdistönvapausindeksissä sijalla 11. Indeksissä on 180 valtiota.


TEKSTI: Martti Asikainen

bottom of page