top of page

Bolsonaron valinta Brasiliassa lisännyt hyökkäyksiä mediaa vastaan

Päivitetty: 22. tammik. 2019

Lehdistönvapausrikkomusten kerrotaan lisääntyneen Brasiliassa entisen armeijan kapteeni Jair Bolsonaron voitettua presidentinvaalit reilu viikko sitten. Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) pitää valitettavana maan vallannutta painostavaa ja vihamielistä ilmapiiriä, joka on vaikeuttanut toimittajien työtä. RSF kehottaa tuoretta presidenttiä panettelun sijaan tukemaan vapaan ja kriittisen lehdistön toimintaa.


Kovaa kuria ja avoimesti sotilasdiktatuuria ihannoiva Jair Bolsonaro kehui vaalivoittonsa jälkeisessä puheessa voittaneensa siitä huolimatta, että media on arvostellut ja loukannut häntä toistuvasti.


Bolsonaron lehdistöpäällikkö Carlos Eduardo Guimarães puolestaan lähetti jo muutamia tunteja ennen ensimmäisten tulosten saapumista maan vaaleista raportoineille toimittajille viestin, jossa hän muun muassa vähätteli toimittajien aikaisempaa ennustetta tasapelistä ja nimitti heitä roskaväeksi, joka on tehnyt Brasilian lehdistöhistorian suurimman huijauksen.


Vaalien jälkeen tilanne on kiristynyt entisestään. Bolsonaron kannattajat ovat uhkailleet paikallisia toimittajia. Tähän mennessä ainakin sanomalehti Folha de São Paulon ja O Povon sekä televisiokanava Verdes Maresin toimittajat ovat raportoineet heihin kohdistuneista hyökkäyksistä.
Myös kansainvälinen lehdistö on kokenut ilmapiirin uhkaavaksi. Lukuisat toimittajat ovat raportoineet RSF:lle joutuneensa painostuksen ja solvauksien kohteeksi. Toimittajia on muun muassa kehotettu ”palaamaan takaisin heidän omaan maahansa”.


— Presidentti Bolsonaron voittoa varjostaneet laajat ja vihamieliset hyökkäykset lehdistöä vastaan eivät enteile hyvää Brasilian uudelle aikakaudelle, RSF:n Etelä-Amerikan toimiston päällikkö Emmanuel Colombié totesi huolestuneena.


Colombién mukaan Bolsonaron on pystyttävä yhdistämään vaalien kahtia repimä maa.

Presidentin tämän hetkinen käytös lisää vastakkainasettelua ja epäluottamusta toimittajia kohtaan entisestään. Brasilian demokratian säilyvyyden kannalta on erityisen tärkeää, että Bolsonaro pyrkisi rauhoittamaan tilanteen ja tuomitsemisen sijaan korostamaan vapaan ja kriittisen lehdistön merkitystä, hän jatkaa.


RSF varoitti jo vaalikampanjan aikana vaaroista, joita hänen presidenttiytensä voivat aiheuttaa Brasilian lehdistönvapaudelle ja demokratialle. Brasilia on kansainvälisen toimittajajärjestö RSF:n lehdistönvapausindeksissä sijalla 102. Mukana on 180 maata.

Comments


bottom of page