top of page

73 naistoimittajaa viettää naistenpäivää kaltereiden takana


RSF:n lehdistönvapausbarometrin mukaan tällä hetkellä vangittuna olevasta 550 toimittajasta ja mediatyöntekijästä 73 – yli 13 prosenttia – on naisia. Luku on kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana.  Yhä useammat naiset raportoivat, että he ovat näkyvämpiä toimituksissa ja että he täten myös todennäköisemmin joutuvat säälimättömän vainon uhreiksi 14 maassa ympäri maailmaa, erityisesti Kiinassa (21 naistoimittajaa vankilassa), Iranissa (12),  Valko-Venäjällä (10), Vietnamissa (4) ja Turkissa (4).


Naisten osuus työssään kuolleista toimittajista on samalla kasvamassa.

Kansainvälisenä naistenpäivänä Toimittajat ilman rajoja muistuttaa, että yhdistyksen raportit osoittavat väkivaltaisesti kuolleiden naistoimittajien luvun kasvaneen. Viime vuonna menehtyi miltei 20 prosenttia enemmän toimittajia kuin edellisenä vuonna ja yhä enemmän heistä oli naisia. Naisten osuus työssään kuolleista toimittajista oli vain 4 % vajaa kolme vuotta sitten, nyt jo 12 %.


TIR:in puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma painottaa, että surmansa saaneista lähes 80 % tapettiin tarkoituksella heidän työhönsä liittyen.


Comments


bottom of page