top of page

Yhdysvaltalais-iranilainen toimittaja pidätetty USA:ssa ilman syytettä

Päivitetty: 19. helmik. 2019


Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ei lukuisista pyynnöistä huolimatta ole ilmoittanut RSF:lle perusteluita toimittajan pidätykselle.

kuva: kuvankaappaus youtube / presstv

Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) tuomitsee Yhdysvaltain viranomaisten toiminnan toimittaja Marzieh Hashemin (aiemmalta nimeltään "Melanie Franklin") kiinniotossa. Iranin valtiollisella TV-kanavalla työskentelevä yhdysvaltalais-iranilainen toimittaja pidätettiin 13. tammikuuta, kun hän laskeutui St. Louisin kansainväliselle lentokentälle. RSF:n saamien tietojen mukaan Hashemia pidetään Washingtonin pidätyskeskuksessa.


Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ei lukuisista pyynnöistä huolimatta ole suostunut kertomaan RSF:lle perusteluita pidätykselle. Toimittajan pojan Hossein Hashemin mukaan hänen äitiään vastaan ei ainakaan vielä toistaiseksi ole nostettu virallisia syytteitä, vaan häntä pidetään säilössä ”merkittävän todistajan” -verukkeella.


Iranilaisen IRIB World Service -verkkosivuston mukaan Hashemin ensimmäinen kuuleminen tuomioistuimessa oli viime perjantaina. Toinen kuuleminen on tarkoitus järjestää 23. tammikuuta.


Yhdysvalloissa syntynyt Hashemi on asunut Iranissa vuodesta 1982 lähtien. Hän aloitti työskentelyn maan englanninkielisessä Press TV:ssä vuonna 2008 ja on naimisissa iranilaisen miehen kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat pidättää Iranin tiedotusvälineissä työskentelevän toimittajan ilman virallista syytä.


Iranissa sen sijaan useat kaksoiskansalaisuuden omaavat toimittajat ovat joutuneet pidätetyiksi. Myöhemmin toimittajia on vapautettu esimerkiksi vanginvaihdon tai lunnaiden avulla. Näin tapahtui muun muassa iranilais-yhdysvaltalaisille toimittajille Roxana Saberille ja Jason Rezaianille.


RSF:n Iranin edustaja Reza Moini kertoo olevansa huolissaan toimittajan oikeuksista.


- Yhdysvaltain oikeusviranomaisten on ilmoitettava syytteet, joita he aikovat nostaa Hashemia vastaan. Pidätykseen liittyvät hämärät olosuhteet ja viranomaisten hiljaisuus eivät ole hyväksyttävää. Hashemin perusoikeudet on pystyttävä takaamaan, Moini sanoo.


Yhdysvallat on RSF:n kansainvälisellä lehdistönvapausindeksissä sijalla 45. Iran puolestaan on sijalla 164. Listaan kuuluu yhteensä 180 maata.- Martti Asikainen, Toimittajat ilman rajoja

Comments


bottom of page