top of page

Valko-Venäjällä tuomitaan toimittajia ennennäkemättömällä vauhdilla

Valko-Venäjän korkein oikeus on hylännyt (31. heinäkuuta) kahden vangitun naistoimittajan valitukset ja vahvistanut heidän 12 vuoden vankeusrangaistuksensa. Toimittajat ilman rajoja (RSF) vetoaa toistamiseen kansainväliseen yhteisöön, jotta se painostaisi viranomaisia ​​vapauttamaan heidät välittömästi, ja samalla kaikki 33 Valko-Venäjällä pidätettyä toimittajaa.


”Olisi ollut melko naiivia odottaa puolueettomuutta valkovenäläiseltä tuomioistuimelta. Maryna Zolatava ja Liudmila Chekina tietävät olevansa poliittisia vankeja, joilta on riistetty vapaus, koska he ovat uskaltaneet kertoa maansa todellisesta tilanteesta, joka on usein ristiriidassa hallituksen antaman kuvan kanssa. Toistamme vetoomuksen kansainväliseen yhteisöön ryhtyä toimiin kaikkien Valko-Venäjällä vangittujen 35 toimittajan vapauttamiseksi."


Jeanne Cavelier

RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osastopäällikkö


Maryana Zolatava ja Liudmila Chekina työskentelivät TUT.BYn, Valko-Venäjän luetuimman tiedotusvälineen vastaavana toimittajana sekä johtajana sen sulkemiseen asti vuonna 2021.  Zolatava ja Chekina nimet löytyivät maan terroristiluettelosta kun he maaliskuussa saivat 12 vuoden tuomionsa alemmasta tuomioistuimesta.


Zolatava ja Chekina ovat olleet vangittuina 18. toukokuuta 2021 lähtien.

Oikeudenkäynnissä maaliskuussa Zolatava tuomittiin "yhteiskunnallisen vihan lietsomisesta" ja "kansallista turvallisuutta heikentävien toimien vaativan sisällön levittämisestä", kun taas Chekina tuomittiin "veronkierrosta ja sosiaalisen vihan lietsomisen järjestämisestä ", sekä "kansallista turvallisuutta heikentävien toimien vaativan sisällön levittämisestä”. Korkein oikeus on nyt vahvistanut heidän tuomionsa.


Samalla Korkein oikeus vahvisti myös toisen epäoikeudenmukaisen oikeudenkäynnin tuomion, nimittäin toimittaja Valeriya Kastsyugovan 10 vuoden vankeustuomion.


Kuten monet muutkin presidentti Lukašenkon diktatuurin vainoamat valkovenäläiset toimittajat, Zolatava ja Chekina ovat edelleen osoittaneet vankkaa taistelutahtoa kirjeissään perheilleen, joita he eivät ole nähneet kahteen viime vuoteen.


Valko-Venäjä, yksi maailman suurimmista toimittajien vangitsijoista, jatkaa putoamistaan World Press Freedom -indeksissä ja on tällä hetkellä sijalla 157. 180 maan joukossa.


Suomessa toimittaja Ingrid Svanfeldt on vuosia ylläpitänyt yhteyttä eritoten toimittajiin Homelin alueella, ja vetoaa toistuvasti nyt vangittujen toimittajien vapauttamiseksi, olemalla yhteydessä mediaan ja muihin suomalaisiin ja pohjoismaisiin toimittajiin ja yhteisöihin.


Homelissa on vangittuina muiden muassa Larysa Shschyrakova,

6. joulukuuta 2022 lähtien, tuomittuna  "Valko-Venäjän valtion häpäisemisestä " sekä

Yauhen Merkis, 13. syyskuuta 2022 lähtien, tuomittuna neljäksi vuodeksi vankeuteen "ääriliikkeiden yllyttämisestä". Molemmat ovat kotoisin Homelin alueelta ja ovat työskennelleet freelance-toimittajina muun muassa tv-kanava Belsatille. Kanava on tätä nykyä luokiteltu ”ekstremismikanavaksi".

Comments


bottom of page