top of page

Ulkoministeri Haavisto Brexitistä: Päätöksillä oltava enemmistöpohja, demokratiaa on kunnioitettava

Ulkoministeri Pekka Haavisto otti torstaina kantaa pääministeri Boris Johnsonin pyrkimykseen pysäyttää brittiparlamentin päätöksenteko viiden viikon ajaksi. Haavisto korosti, että ei halua lähteä neuvomaan eikä muiden EU-maiden laillisiin päätöksiin pidä puuttua. Haavisto kuitenkin linjasi Toimittajat ilman rajoja -järjestön tilaisuudessa selkeästi periaatteen, että päätösten on oltava demokraattisia ja perustuttava enemmistöön.


Toimittajat ilman rajoja -järjestön kutsuvieraat ja kansainvälinen media saivat torstaina korkean tason rautaisannoksen Brexitiin liittyvää demokratia- ja sananvapausproblematiikkaa. Tilaisuuden pääpuhuja oli ulkoministeri Pekka Haavisto. Kansainvälinen media kysyi ulkoministeriltä oikeusvaltionäkökulmasta kantaa Brexitin tuoreimpaan käänteeseen, eli brittiparlamentin mahdolliseen sulkeutumiseen pääministeri Johnsonin ehdotuksen seurauksena.


”En tietenkään voi lähteä neuvomaan tai spekuloimaan toisen EU-maan omia linjauksia. Periaate on demokratiassa kuitenkin se, että päätöksille on oltava enemmistöpohja”, tiivisti ulkoministeri Haavisto vastauksensa.


Sananvapautta ja oikeusvaltiota ruotineen tilaisuuden pääteema, Euroopan tulevaisuus Brexitin valossa, valottui korkealuokkaisten panelistien esityksissä ja keskustelussa monin tavoin. Saksalaisen Deutsche Welle- ja amerikkalaisen National Public Radio -kanavien EU-kirjeenvaihtaja Teri Schultz korosti sopimuksettoman eron vaaroja erityisesti Irlannille.


”No deal ja siitä seuraava Irlantia jakavan kovan rajan mahdollisuus uhkaa repiä auki vanhat haavat ja vaarantaa rauhan. Tästä suuri syy lankeaa sille merkittävälle osalle brittimediaa, joka on vastuuttomasti levittänyt väärää tietoa Brexitin vaiheista ja seurauksista”, varoitti Brexitin käänteitä tiiviisti seurannut Schultz.


Comentarios


bottom of page