top of page

Ukrainassa toimittajia tulitetaan – sodan osapuolten on taattava heidän turvallisuutensan


Myös journalisteja on kuollut ja haavoittunut Ukrainan sodassa. Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) vaatii journalistien turvallisuuden takaamista.


Maaliskuun toisena viikonloppuna Ukrainan sodassa sai surmansa ensimmäinen ulkomaalainen journalisti. Yhdysvaltalainen Brent Renaud, 50, oli eräiden muiden toimittajien kanssa autossa, jota tulitettiin sen ollessa ylittämäsä siltaa Irpinissä, lähellä Kiovaa. Renaud kuoli ja kaksi muuta toimittajaa haavoittui. Maanantaina 14.3. toisessa iskussa Irpinissä Fox newsin tiimistä menehtyivät ukrainalainen Oleksandra Kuvshynova ja irlantilainen Pierre Zakrzewski, toimittaja Benjamin Hall haavoittui vakavasti.


Aiemmin kaksi ukrainalaista toimittajaa on saanut surmansa, ja maaliskuun alussa Kiovan tv-torniin kohdennetussa iskussa kuoli ukrainalainen kameramies Evgeny Sakun. Useita mediatiimejä on tulitettu sen jälkeen, kun Venäjä aloitti aggressiivisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta 2022.


Toimittajat ilman rajoja (RSF) vaatii Venäjän ja Ukrainan viranomaisia täyttämään kansainväliset velvoitteensa ja varmistamaan kentällä toimivien journalistien turvallisuuden. Toimittajia puolestaan kehotetaan noudattamaan äärimmäistä varovaisuutta.


Myös suomalaisia journalisteja on nyt Ukrainassa useita, tiettävästi ainakin Helsingin Sanomien Pekka Mykkänen ja Sami Kero, Dagens Nyheter / Hufvudstadsbladetin Anna-Lena Laurén ja kuvaaja Paul Hansen sekä Yleltä Mika Mäkeläinen ja Daniel Olin.


RSF avasi yhteistyössä Ukrainan joukkotiedotusinstituutin (Institute of Mass Information) kanssa 11. maaliskuuta Lehdistönvapauskeskuksen (Press Freedom Center) Lvivin kaupungissa. Keskus tukee toimittajia heidän työssään muun muassa lainaamalla heille luotiliivejä, kypäriä ja kännyköitä.


Toimittajien henkeä ja terveyttä uhkaavien vaarojen lisäksi RSF ja sen Suomen-osasto kantavat huolta Venäjän entisestäänkin kiristyneen lainsäädännön vaikutuksista tosiasioihin perustuvaan raportointiin. Riippumatonta tiedonvälitystä on hiljennetty tiukoin ottein, ja ei-valtiollisten tv-kanavien ja toimitusten toiminta on kielletty tai ankarasti rajoitettu. Venäjän lait koskevat myös maassa työskenteleviä ulkomaisten mediayhtiöiden toimittajia.


Tuore esimerkki sensuurista ja sen uhmaamisesta nähtiin 14.3.2022, kun Venäjän valtiontelevision Ykköskanavan (Pervyj kanal) tuottaja Marina Ovsjannikova ilmestyi uutisankkurin taakse kantaen kylttiä, jossa luki muun muassa ”Älkää uskoko propagandaa” sekä julkaisi aiemmin laatimansa sodanvastaisen videon, josta sai pikatuomiolla sakot. Tutkinta “asevoimia koskevan valheellisen informaation levittämisestä” on kesken, ja maksimirangaistus siitä on 15 vuotta vankeutta.


————————————-

Reportrar ytterst utsatta i Ukraina


Den amerikanske reportern Brent Renaud blev det första icke-ukrainska krigsoffret i Ukraina. Renaud omkom då bilen han och några andra journalister färdades i utsattes för skottlossning i staden Irpin nära Kiev. Tidigare omkom den ukrainske kameramannen Evgeny Sakun när en tv-station i Kiev utsattes för en rysk attack.

Flera journalister har dödats och skadats sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina den 24 februari.


Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar både ryska och ukrainska myndigheter att de uppfyller sina internationella åtaganden för att trygga säkerheten för journalister i deras arbete.


Reportrar utan gränser har öppnat ett kontor i Lviv, Press Freedom Center, där journalister kan få låna säkerhetsutrustning.

Comments


bottom of page