Syyttäjän mukaan murhan motiivina oli Kuciakin journalistinen työ. Syytteitä ovat saaneet aiemmin jo neljä henkilöä.
Slovakian poliisi kertoi torstaina, että se on nostanut syytteen murhasta slovakialaista yrittäjää vastaan. Syytteestä kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.
Toimittaja Ján Kuciak murhattiin yhdessä kihlattunsa Martina Kusnirovan kanssa helmikuussa 2018. Surmat aiheuttivat Slovakiassa protestiaallon, jonka seurauksena muun muassa maan pääministeri joutui eroamaan.
Syyteen saanut, useita kiinteistö- ja sijoitusyrityksiä pyörittävä Marian Kocner, oli Kuciakin mielenkiinnon kohteena ennen tämän kuolemaa.
Nimeltä mainitsemattoman syyttäjän mukaan murhan motiivina oli Kuciakin journalistinen työ. Yrittäjää syytetään nimenomaan murhan tilaamisesta. Aiemmin syytteitä ovat saaneet neljä eri henkilöä.
Viime vuonna syytteet saaneiden joukossa on esimerkiksi nainen, jonka kerrotaan työskennelleen Kocnerin tulkkina.
Kuciakin entinen päätoimittaja, aktuality.sk -uutissivustoa pyörittävä Peter Bardy, kertoi jo vuonna 2017, että Kocner oli soittanut Kuciakille uhkaillakseen tätä. Slovakialaislehti SME daily puolestaan kertoi, että Kocner uhkasi laittaa pystyyn verkkosivun, jossa julkaistaisiin tietoja toimittajien yksityiselämästä.
Kocner on ollut vangittuna petoksista epäiltynä vuoden 2018 kesäkuusta lähtien. Toimittajat ilman rajoja (RSF) kehotti viranomaisia jo tuolloin tutkimaan tämän toimittajiin kohdistamaa häirintää sekä mahdollisia kytköksiä Kuciakin murhaan.
Tutki hallinnon kytköksiä mafiaan
Kuciak tutki uransa aikana useita korruptiotapauksia, jotka olivat kytköksissä maan hallitukseen.
Maltalla pommi-iskussa surmatun toimittaja Daphne Caruana Galizian tapaan myös Kuciak oli mukana veronkiertoa paljastaneiden Panama-papereiden tutkinnassa. Kuciakin viimeiseksi työksi jäi artikkelisarja italialaisen ‘Ndrangheta-mafiajärjestön petosvyyhdistä Slovakiassa.
Artikkelit julkaistiin Kuciakin kuoleman jälkeen, ja ne paljastivat yhteyksiä slovakialaispoliitikkojen ja mafian välillä. Kymmenet tuhannet protestoijat Slovakiassa osoittivat julkaisun seurauksena mieltään lehdistönvapauden puolesta ja painostivat lopulta pääministeri Robert Ficon eroamaan.
Kuciakin kuoleman muistopäivänä tämän vuoden helmikuussa jopa 30 000 ihmistä marssivat uudestaan pääkaupunki Bratislavan kaduilla.
Slovakia on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä sijalla 27. Indeksissä on yhteensä 180 maata. Maan sijoitus putosi viime vuonna 10 sijaa.
Henri Koponen
Comentários