top of page

Saudi-Arabiassa pidätetty lisää journalisteja ja bloggaajia

Päivitetty: 4. jouluk. 2019

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) tuomitsee Saudi-Arabian journalisteihin, kirjailijoihin ja bloggaajiin kohdistuneen uuden pidätysaallon. Vaikka kuningaskunta on ilmaissut haluavansa lisää avoimuutta, pidätykset osoittavat maan jatkavan vastakkaiseen suuntaan.


Marraskuun 16. ja 21. päivän välisenä aikana Saudi-Arabian viranomaiset pidättivät ihmisoikeusjärjestö ALQST:n mukaan yhdeksän ihmistä, joista seitsemän on journalisteja, kirjailijoita ja bloggaajia.


Heidän joukossaan ovat sanomalehti al-Riyadhin toimittaja ja bloggaaja Bader al-Rashed, verkkomedia Thmanyahin filosofia-podcastin toimittaja Wa’ad al-Muhaya ja journalisti Abdulaziz al-Hais. Pidätetyiksi joutuneet Musab Fuad ja Fuad Al-Farhan puolestaan bloggaavat verkko-opiskelualusta Rwaqiin. Kaksi pidätetyistä journalisteista on naisia, sanomalehti Al-Watan toimittaja Maha al-Rafidi ja verkkolehti al-Asrissa työskentelevä Zana al-Shahri.


Useat pidätetyistä olivat kirjoittaneet arkaluontoisista aiheista kuten uskonnollisesta vanhakantaisuudesta, ihmisarvosta Saudi-Arabiassa ja tiestä kohti uudistuksia. Jotkut olivat olivat kritisoineet julkista keskustelua ja ilmaisseet tukevansa mielipidevankeja.


”Yhtäällä vallanpitäjät pyrkivät luomaan kuvaa avoimuudesta ja modernisoinnista, toisaalla he jatkavat lehdistön ja muun median alistamista”, sanoo Sabrina Bennoui, joka vastaa RSF:n Lähi-Idän toimistosta.


”Tämä uusi pidätysaalto kertoo Saudi-Arabian lehdistönvapauden ahdingosta ja etenemisestä huonoon suuntaan. Maa ei ole avautumassa uudistuksille ja moniarvoiselle informaatiolle vaan lähtemässä alistamisen ja eristäytymisen tielle.”


Uusimman pidätysaallon jälkeen vangittuna olevien journalistien ja bloggaajien lukumäärä nousee ainakin 39:ään. Huhtikuussa 2019 pidätettyjä kuutta journalistia ja kirjailijaa vastaan ei edelleenkään ole nostettu virallisia syytteitä. He olivat Nayef al-Handas, Yazid al-Faifi, Abdullah al-Duhailan, Thumar al-Marzouqi, Mohammed al-Sadiq ja Bader al-Ibrahim.


Saudi-Arabia on 180 maan lehdistönvapautta mittaavan World Press Freedom Indexin sijalla 172.Suomennos: Päivi Helander

Komentar


bottom of page