top of page

RSF vetoaa YK:n pääsihteeriin ja WHO:n pääjohtajaan – vapaan tiedon saanti pandemiasta turvattava


YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Kuva: AFP

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö pyytää YK:n pääsihteeri Anton Guterresia ja WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusia vetoamaan jäsenvaltioihinsa. Lehdistönvapautta koronaviruskriisin aikana loukanneiden valtioiden tulee kunnioittaa kansalaisten oikeutta tiedonsaantiin pandemiasta.


RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire pyytää 15. huhtikuuta päivätyssä kirjeessä YK:n pääsihteeriltä ja WHO:n pääjohtajalta virallista vetoomusta jäsenvaltioilleen. Deloire viittaa kirjeessään järjestön valitukseen YK:n erityisraportoijille, jossa vaadittiin tutkimaan ja raportoimaan niiden hallitusten ja valtioiden toimintaa, jotka ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikkomuksiin vapaaseen tiedonvälitykseen kajoamalla.


Kirjeessään YK:n pääsihteeri Antonio Guterresille Deloire kirjoittaa seuraavasti:


”Olet sanonut, että Covid-19 -pandemia ’on haastavin kriisi, jonka olemme kohdanneet sitten toisen maailmansodan’. Näissä dramaattisissa olosuhteissa haluaisin ilmaista huoleni lehdistönvapauden loukkauksista, joihin moni hallitus on syyllistynyt vastauksena tähän ennennäkemättömään kriisiin. Nämä rikkomukset estävät luotettavan, vapaan ja monipuolisen tiedon saannin pandemiasta. Täten ne ovat taudin raskauttava tekijä ja uhka jopa miljoonien ihmisten hengelle.”


Järjestö pyytää YK:n pääsihteeriä ja WHO:n pääjohtajaa yhteisesti linjaamaan, että oikeus tiedonsaantiin sisältyy ihmisen oikeuteen terveyteen. Guterresia ja Tedrosia pyydetään myös tuomitsemaan lehdistönvapausrikkomukset, joita on toteutettu huolimatta koronaviruskriisistä (tai käyttämällä sitä tekosyynä) ja vaatimaan toimia journalistien ja medioiden suojelemiseksi, jotta he voivat jatkaa elintärkeää työtään uutisten ja tiedonvälityksen takaamiseksi.


RSF:n seurantatyökalu Tracker-19, joka on saanut nimensä sekä Covid-19 -viruksesta että YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen 19:sta artiklasta, osoittaa lehdistönvapauden loukkauksien laajuuden koronaviruspandemian aikana. Lehdistönvapausrikkomukset loukkaavat ihmisten oikeutta tietoon ja siten myös heidän oikeuttaan terveyteen.Suomennos: Nelli Jäntti-Tuominen

Comments


bottom of page