top of page

RSF mahdollistaa pääsyn poliittisesti sensuroidulle verkkosivulle

Päivitetty: 13. maalisk. 2019

Toimittajat ilman rajoja (RSF) juhlistaa maailmanlaajuista World Day Against Cyber-Censorship -päivää 12.3. mahdollistamalla pääsyn kolmelle uudelle, viranomaisten sensuurilla kielletylle verkkosivulle. #Collateral Freedom -projektissa on avattu jo 22 sensuroitua sivustoa.


RSF-yhdistys on viiden vuoden ajan mahdollistanut eri maiden suljetuille verkkosivustoille pääsyn #CollateralFreedom -projektissaan. Sen luettelossa on tällä hetkellä 22 sensuurilla suljettua ja RSF:n "avaamaa" sivustoa kahdestatoista maasta, joiden hallitukset eivät salli lehdistönvapautta, esimerkkeinä Kiina, Saudi-Arabia, Iran ja Vietnam.


Sivujen sulut puretaan käyttämällä verkkosivujen peilaustekniikkaa. Tässä toiminnassa luodut "peilit" ovat päällekkäisiä sivustoja, joita synkronoidaan jatkuvasti alkuperäisten sivustojen kanssa.


Toiminta on antanut jo miljoonille mahdollisuuden päästä kielletyille online-alustoille lukemaan ihmisoikeuksien kannalta tärkeää tietoa. Sensuroitujen sivustojen "peileihin" on rekisteröitynyt 142 miljoonaa käyntiä koko operaation aikana.


“Collateral Freedom -projektissa on mukana suuri joukko lehdistön vapauteen sitoutuneita teknisiä kehittäjiä, joita on myös kiittäminen", sanoo RSF:n journalismista ja teknologiasta vastaava johtaja Elodie Vialle.


"Näiden eettisten hakkereiden ja ihmisoikeuksien puolustajien välisen solidaarisuusketjun avulla RSF on voinut palauttaa verkkoon pääsyn riippumattomille tiedotusvälineille. Solidaarisuus on paras vastaus online-sensuuriin."


Ihmisten täytyy saada tietää totuus

Yksi uusista, projektin kautta avatuista verkkosivustosta on Saudi-Arabiassa ilmestyvä ALQST, joka seuraa ihmisoikeusrikkomuksia Saudi-Arabiassa ja julkaisee niistä maailmanlaajuisia uutisia ja raportteja.


ALQST: n toimittaja Yahya Assiri kertoo maan valtavista ihmisoikeusongelmista:

"Saudi-Arabian viranomaisten pyrkimykset hiljentää media ovat järjestelmällisiä. Peilausjärjestelmä on paras mahdollisuus saada tietoa ihmisoikeustilanteesta kansalaisille tilanteessa, jossa viranomaiset voivat mielivaltaisesti sulkea sivuston teknisin keinoin.


#CollateralFreedomin uusi avaus on myös safenewsrooms.org -sivusto, jonka on perustanut kansainvälisesti palkittu pakistanilainen journalisti Taha Siddiqui. Verkkosivusto kertoo median sensuurista maassa, jossa tehdään vuosittain useita kohtalokkaita hyökkäyksiä toimittajia vastaan. Pakistan on 137. sijalla maailman lehdistönvapausindeksissä. Safenewsrooms.org estettiin Pakistanissa vain muutaman viikon kuluttua sen käynnistämisestä toukokuussa 2018.

"Sivustomme mahdollistaa internetin käyttäjille pääsyn rehellisiin ja riippumattomiin tietoihin Pakistanin ihmisoikeustilanteesta. #CollateralFreedom -toiminnan ansiosta voimme kertoa totuuden sitä kaipaaville pakistanilaisille. Ja heitä on paljon, sen näkee yrityksistä kirjautua palveluun sen sulkeutumisen jälkeen" Siddiqui sanoo.

Kolmas projektin uusista sivustoista on China Digital Times, englannin- ja kiinankielinen sivusto, joka tarjoaa sensuroimattomia uutisia ja tietoa Kiinasta.Arja Krank

Comentarios


bottom of page