top of page

RSF: Baltian maissa lehdistönvapauden puutteita

Toimittajat ilman rajoja kehottaa Baltian maita korjaamaan lehdistönvapauden puutteita


Viron, Latvian ja Liettuan tiedonvälityksen vapaus kärsii huomattavista puutteista, siitä huolimatta että maat sijoittuvat korkealle lehdistönvapausindeksissä. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, joka on koostettu yhteistyössä Reporters Without Borders (RSF) ja Balticada Investigations Studion kanssa.


Yksityiset tiedot, liikesalaisuudet ja kansallinen turvallisuus voivat olla oikeutettuja syitä evätä tiedonsaanti. Baltian maissa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa, näitä syitä käytetään väärin,  estämään toimittajien mahdollisuuksia pyytää julkisia asiakirjoja.


RSF julkaisi 22. kesäkuuta tutkimuksen, joka sisältää suosituksia Virolle, Latvialle ja Liettualle. Tutkimus perustuu uraauurtavaan vertailevaan analyysiin viidentoista toimittajan ja virkamiesten välisistä kiistoista tiedonsaantirajoituksista. Tutkimuksen Disputes over access, RSF:n tukema, on julkaissut Balticada Investigations Studio, ja sen ovat kirjoittaneet media-asiantuntijat, kuten RSF:n neuvonantaja Liettuassa Dionizas Litvaitis, sekä organisaation kirjeenvaihtaja Latviassa Anastasija Tetarenko-Supe.


RSF Swedenin entinen puheenjohtaja, nykyinen varapuheenjohtaja, Erik Halkjaer on istunut tutkimuksen ohjausryhmässä.


- Vaikka Baltian maat ovatkin maailman parhaiden lehdistönvapauden maiden joukossa, tiedon saatavuus on heikko kohta. RSF on ylpeä raportista, joka sisältää joukon alueellisia ja kansallisia suosituksia, joiden pitäisi herättää julkista keskustelua Virossa, Latviassa ja Liettuassa, sanoo Erik Halkjaer.


- Tutkimuksemme on ensimmäinen empiirinen tutkimus, jossa tarkastellaan tiedonvälityksen vapauden käyttämisen esteitä kolmessa Baltian maassa. Monimutkaiset rajoitukset edellyttävät kattavaa poliittista vastausta. Toimittajat takaavat kansalaisten tiedonsaannin ja tavoitteemme on vahvistaa toimittajien asemaa, sanoo Dionizas Litvaitis, Balticada Investigations Studion johtaja.


Tärkeä johtopäätös tutkimuksessa on, että kun esimerkiksi viranomaiset tai valtionyhtiöt päättävät tulkita väärin laillisia rajoitusten syitä, he tekevät sen usein epävirallisilla päätöksillä tai mediaan kohdistuvan luottamuksen puutteen vuoksi. RSF:n tutkimus osoittaa myös, että resurssien ja osaamisen puute, sekä virkamiesten vastustus, heikentää tiedonsaantirajoituksia vastustavien toimittajien asemaa.


Vain harvat kokeneet ja päättäväiset toimittajat haastavat salassapitoa ja puolustavat Baltian maiden yleistä etua. Huolestuttavin trendi on kuitenkin se, että useimmissa analysoiduissa tapauksissa journalisti ei koskaan saanut aikaan julkista keskustelua tiedonvälityksen vapauden rajoista. Valitukset ja oikeudenkäynnit eivät ole johtaneet parannuksiin.


Yksi tekijöiden keskeisistä suosituksista kaikille kolmelle maalle on selventää valtionyhtiöiden, valtion rahoittamien säätiöiden ja viranomaisten velvollisuuksia toimittaa julkisia asiakirjoja. Kansallisella tasolla raportissa ehdotetaan, että Latvian ja Liettuan tulisi seurata Viron esimerkkiä ja suunnitella julkisia asiakirjoja koskevia asiakohtaisia ​​valitusmenettelyjä.


Liettua, Viro ja Latvia sijoittuvat RSF:n lehdistönvapausindeksissä sijoille 7, 8 ja 16 180 maan joukossa.


Comments


bottom of page