top of page

Kriittistä journalistia ahdistellaan KazakstanissaKazakstanilaista toimittajaa Inga Imanbayta on häiritty, pahoinpidelty ja hänet on pakotettu luopumaan oppositiolehti Zhas Alashin päätoimittajan paikasta. Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) vaatii, että Imanbayn vainoaminen lopetetaan ja syylliset saatetaan oikeuden eteen.


Imanbayn puoliso Zhanbolat Mamay, journalisti hänkin, on yksi uuden Demokraattisen puolueen DVK:n perustajista. DVK:n kannattajien kokoontuminen 22.2.2020 päättyi lukuisiin pidätyksiin. Tapahtumia oli journalistina raportoimassa myös raskaana oleva Imanbay. Poliisi esti useita toimittajia tekemästä työtään paikalla. Facebook-päivityksessään Imanbay kertoo kuvanneensa kännykkäkamerallaan, miten siviilipukuiset poliisit veivät Mamayn poliisiasemalle. Poliisit sieppasivat Imanbayn matkapuhelimen. Hän esitti lehdistökorttinsa, mutta hänen päänsä iskettiin metalliaitaa vasten. Sairaalan päivystyksessä hänellä todettiin lievä aivotärähdys.


Imanbay oli tammikuussa 2020 nimitetty riippumattoman päivälehden Zhas Alashin päätoimittajaksi. Hänet oli siirretty syrjään käsityksensä mukaan viranomaisten painostuksesta ja pakotettu eroamaan 20.2., juuri ennen DVK:ta kannattavia mielenosoituksia. Syynä Imanbayn mukaan ovat hänen artikkelinsa Kazakstanin aikaisemmasta (1990-2019) presidentistä Nursultan Nazarbajevista ja tämän perheestä sekä aviomiehen uusi rooli DVK:n johdossa.


Imanbay teki pahoinpitelystään rikosilmoituksen 1.3.2020, mutta poliisi ei vienyt asiaa eteenpäin määräajan umpeutumiseen mennessä. Sen sijaan poliisi on käynnistänyt rikostutkinnan toimittaja Askhat Asanin artikkelista, joka käsitteli Nazarbajevia. Tämän arvostelu on edelleen Kazakstanissa lailla kielletty. Tutkinnan perusteena on “yhteiskunnallisen vihan lietsonta”, ja poliisi on kysellyt Asanilta, oliko Zhas Alash -lehden silloinen päätoimittaja Inga Imanbay tilannut häneltä tällaisen artikkelin. Asania kuulusteltiin 29.2. ilman asianajan läsnäoloa.


“Inga Imanbayta on vainottu”, sanoo Jeanne Cavelier, joka vastaa RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian toimistosta. “Vaadimme Kazakstanin viranomaisilta avointa ja tehokasta tutkintaa toimittajaan kohdistuneesta hyökkäyksestä maan kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti sekä syyllisten saattamista oikeuden eteen. Vapaa ja riippumaton media on välttämätön sekä demokraattiselle keskustelulle että vuoden vallassa olleen presidentti Kassym-Jomart Tokajevin uudistuspuheiden uskottavuudelle. Valtiolla on velvollisuus taata toimittajien turvallisuus”.


Vuonna 2019 Kazakstan oli 180 maan lehdistönvapautta mittaavan World Press Freedom Indexin sijalla 158.


Suomennos Päivi Helander


Comments


bottom of page